Папата призова за нов икономически ред, заявявайки, че „времето за спасяването на планетата е преборено“

Папа Франциск отправи призив към потиснатите като хора, които могат и трябва да променят световния икономически ред, като отхвърли „новия колониализъм” на тези, които налагат програми за икономии, съобщи Франс прес.
В една от най-дългите си и емоционални речи при обиколката си в Южна Америка понтификът поиска прошка за греховете и престъпленията на католическата църква срещу коренното население при завладяването на континента.
Бедните страни не бива да са поставени в условията на доставчици на суровини и евтина работна ръка за развитите страни, заяви папата, който произхожда от Аржентина. Той разви отново част от темите на енцикликата за природата, която публикува миналия месец, и подчерта, че времето за спасяването на планетата е преброено.
Папа Франциск направи емоционалната си реч пред участниците във втората световна среща на народните движения. Първата се състоя миналата година във Ватикана. Той каза, че подкрепя усилията им за постигане на „безспорното и необходимо право” на земя, труд и покрив.
Не се страхувайте да кажете, че искате промяна, истинска структурна промяна, заяви главата на католическата църква. Той подложи на критика системата, „която е заложила на манталитета за печалба на всяка цена, без никаква грижа за социално изключените, нито за разрушаването на планетата”.
Тази система е непоносима – за земеделските работници, за работещите, за общностите, за хората, Земята дори я смята за непоносима, заяви папата в 1-часова реч, прекъсване десетки пъти от аплодисменти.
Папа Франциск изглежда отправя критика към международните организации като МВФ и политиките за подпомагане на развитието, прилагани от някои развити страни, коментира френският „Фигаро”. „Нито една власт (…) няма правото да лишава народа от пълното упражняване на неговия суверенитет. Всеки път, когато това се случи, виждаме нови форми на колониализъм, които вредят на възможността за мир и за справедливост”, заключи папата.

Comments

comments