Паметникът на Самуил е само началото – нови проекти предстоят да бъдат реализирани в столицата

Покрай официалното откриване на паметника на цар Самуил в понеделник, става ясно, че два нови паметника ще бъдат издигнати в София в близко бъдеще. Става въпрос за монумент, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война, както и бюст на Васил Левски, съобщава “24 часа”.
Искането в София да има паметник – символ на спасените 50 000 български евреи по време на Втората световна война, е от инициативен комитет, начело с вицепремиера Румяна Бъчварова. Символният знак ще бъде поставен в градинката между парламента, бул. “В. Левски” и Националната художествена академия.
“24 часа” припомня, че след провеждането на конкурс преди две години (2013 г.), организиран от Съюза на художниците, за реализация е избран проектът на скулптора Момчил Цветков и арх. Георги Цветков. Същият модел на паметника ще краси и столицата на Изразел Тел Авив, като откриването на двете места трябва да се случи едновременно – в един и същи ден.
От Военната академия пък са поискали разрешение в парка на учебното заведение да бъде поставен бюст-паметник на Васил Левски. Инициативата е на комитета на випускниците на НВУ “Васил Левски” и е подкрепена от военно-патриотични организации.
Паметникът на Апостола на свободата ще бъде от бронз и ще бъде поставен западно от централния вход на сградата, в която се е помещавало бившето военно училище.

Comments

comments