Пазарджишкият имам набирал свои хора за Ислямска държава

Пазарджишкият имам Ахмед Муса имал своя собствена обучена армия, готова да се присъедини към Ислямска държава. Наемниците му били готови да реагират, стига просто да им даде знак. Това твърди свидетел номер едно по делото за разпространение на радикален ислям. Показанията му бяха цитирани от прокурора Иван Перпелов в пловдивския апелативен съд, където задържаният в края на ноември 2014г. поиска по-лека мярка. Самият той не се яви в залата.
Според държавното обвинение Муса създал ядра да проповядват екстремистка идеология. Разпространявал тениски и шапки с логото на Ислямска държава. Съдействал за издаването на книгата „Вероотстъпване“ в 5000 екземпляра, която според обвинението, съдържала призиви за насилие. Свидетел номер три е напълно убеден, че действията на Ахмед Муса били насочени към създаване на Ислямска държава, която да промени обществения строй у нас. Прокурор Перпелов цитира думите на явния свидетел Бранимир Змейчаров, който твърди, че във Фейсбук профила на пазарджишкия имам имало снимки на обезглавени хора.
Адвокат Елвира Панкова, която защитава подсъдимия,контрира, като се позова на решението на Светия синод да бъде споменаван цар Симеон Втори. „Това не е ли проповед срещу конституционния ред в България“, попита тя. Според нея няма религия, която да е напълно демократична. Тя смята, че клиентът й трябвало да бъде санкциониран само с глоба.
„Синът ми е чист като ангел“, заяви майката на Муса Живка Стоянова. Тя остана разочарована, когато чу, че апелативният съд потвърждава ареста на сина й и определението е окончателно.

Comments

comments