Още три кораба, натоварени с украинско зърно, са отплавали от Украйна

Още три кораба, натоварени с украинско зърно, отплаваха днес от Украйна на път към различни дестинации по силата на споразумение, подписано в Истанбул за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Корабите „Поларнет“, „Рожен“ и „Навистар“ превозват общо 58 хиляди тона царевица. Трите плавателни съда пътуват за Турция, Великобритания и Ирландия.

Корабът „Навистар“, плаващ под флага на Панама, който ще пристигне от Украйна в Ирландия и превозва 33 хиляди тона зърно, потегли от пристанището в Одеса. Корабът ще бъде подложен на инспекция от Съвместния координационен център в северната част на Истанбул, потвърди в Туитър министерството на националната отбрана.

Вторият кораб, превозващ 13 хиляди тона царевица, също е потеглил на път от пристанището в Черноморск към Великобритания. Пътуването на кораба „Рожен“, регистриран в Малта, се следи непрекъснато от Съвместния координационен център.

Третият плавателен съд – „Поларнет“ – плава под турски флаг с 12 хиляди тона царевица към пристанището Карасу в Турция, но преди да достигне тази дестинация също ще бъде инспектиран от съвместна комисия в Истанбул.

Същевременно корабът „Фулмар С“, плаващ под флага на Барбадос, закотвен в морето край Северен Истанбул, е бил инспектиран от екип на Съвместния координационен център и ще отплава празен за украинското пристанище Черноморск, където ще бъде натоварен със зърно.

Comments

comments