Очевидци на ужаса в музея: Нападателите крещяха „Аллах акбар“, застреляха туристите от засада

Терористите в Тунис, които атакуваха музея „Бардо“ може да са петима. Двамата убити може да са имали помагачи. Затова операцията на силите за сигурност продължава. Това обяви министър-председателят на Тунис Хабиб Есид. В столицата Тунис текат проверки и акции, за да няма продължение на нападението. В отговор на атаката депутатите, които бяха евакуирани по време на престрелката, се събраха отново в парламента. Така те се опитват да отправят послание за единство и смелост на Тунис.

Над музея и парламента постоянно прелитат хеликоптери. Линейки извозват пострадалите туристи, съобщава Си Ен Ен.

Както БЛИЦ съобщи, официално броят на загиналите е 19, сред които 17 туристи. Другите двама са тунизийски гражданин и полицай.

Свидетели разказват, че терористите открили огън по посетителите на музея, когато те слизали от автобуси. Застреляните са поляци, германци, италианци и испанци. Засега не се потвърждават информациите, че има убити британци. След стрелбата нападателите взели останалите туристи за заложници.

Според местна телевизия, над 150 спецполицаи са взели участие в операцията, при която бяха убити двамата ислямисти, националността им засега е неизвестна. Според освободена заложничка, обаче, те крещели „Аллах акбар“ докато били в музея.

Ето какво разказа французойката Жералдин пред телевизия iTele докато беше в сградата на музея: “Бяхме в музея „Бардо“ на организирана обиколка, когато чухме изстрели отвън и шумотевица. Помислихме, че е някакво парти, но всъщност не беше – имаше хора на пода. Настана паника и голямо движение, тъй като в сградата имаше много хора. Около 40 души бяхме държани в стаята. Всички бяхме паникьосани, навън беше много шумно.

Отвън вече не се чуваха изстрели,но вътре беше много шумно. Всички бяхме в стаята и седяхме на пода. Чухме „Аллах акбар“ и много изстрели. Имаше около 40 французи от круизи „Коста“. Първо имаше изстрели в музея, после отвън.

Не виждаме навън. Нападателите са група. Чуват се много изстрели. Според мен са много хора, но може и да греша, защото не знам какво точно става“.

Министърът на здравеопазването нас Тунис Саид Аиди съобщи, че сред ранените туристи има граждани на Франция, ЮАР, Полша, Италия и Япония.

Comments

comments