Оцелелият руски летец бил един от най-добрите в родината си

Щурманът капитан Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция, е един от най-добрите в руските ВВС, съобщава военният телевизионен канал „Звезда”.

По време на военното съревнование „Авиодартс” през юли 2014 г. роденият в Липецк летец и пилотът Станислав Гасанов са били признати за най-добрия екипаж на фронтови бомбардировач в страната. Като награда и двамата са получили джипове Land Rover Freelander.

Изданието РБК прави своя проверка в социалните мрежи, от което става ясно, че мъж на име Константин Мурахтин е завършил висшето си военно образование в Челябинск, в момента е на 39 години и има син.

Вчера пилотираният от него и командира подполоковник Олег Пешков бомбардировач Су-24М беше свален от турски изтребител. Според Анкара, машината е била предупредена на няколко пъти, че нарушава въздушното пространство на страната преди да бъде открит огън. Москва твърди, че нарушение няма и бомбардировачът е бил поразен в небето на Сирия.

На фона на дипломатическия скандал, дълго време не се знаеше каква е съдбата на пилотите. Тюркски отряд на сирийска територия обяви, че е убил и двамата, докато те висели на коланите на парашутите си. Появиха се и видео кадри с безжизненото тяло на мъж в пилотска униформа.

Междувременно Русия започна мащабна спасителна операция. В хода й вертолет Ми-8 беше повреден, а един морски пехотинец, Александр Позайнич, беше убит.

Военният министър Сергей Шойгу обяви днес, че Константин Мурахтин е бил спасен около 3:40 часа тази нощ московско време след съвместна операция на руски и сирийски спецчасти.

Той ще получи Орден за проявено мъжество, какъвто президентският указ предвижда и за убития войник.

Пилотът Пешков ще бъде отличен посмъртно със званието Герой на Руската федерация.

Comments

comments