Официално: Гърция и кредиторите се разбраха!

Гърция договори рамково споразумение с кредиторите си, съобщи Reuters. Новият финансов спасителен план цели постигането на бюджетен излишък от догодина, а през 2018 година той трябва да достигне до 3,5 процента. Заложените целите са леко променени от първоначалния сценарий. Предвижда се първичен бюджетен дефицит от 0,25 процента през 2016 година.
Приемането на рамковото споразумение ще позволи на Гърция да получи помощ на стойност до 86 милиарда евро от кредиторите. Атина се стреми да сключи сделката преди падежа на плащането по дълга към Европейската централна банка на 20 август.

Вчера пък стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас смята да премахне данъчните облекчения на депутатите и да ореже министерските заплати, съобщи Френс Прес. „Политическата система трябва да отговаря на чувствата на обществото“, каза Ципрас на министрите от кабинета си. Той добави, че ще се създаде закон, който ще „елиминира данъчните облекчения за народните представители и ще рационализира заплатите на министри и директори на държавни агенции“.

„Тази инициатива освен символично значение ще има и икономически резултати“, смята Ципрас. Планът му е да се премахне 25-процентното данъчно облекчение върху заплатите на депутатите, а възнагражденията на министрите и висшите държавни чиновници ще бъдат намалени с 15%.

Comments

comments