От 25 август предстои регистрирането на партии и коалиции за местния вот

От 25 август Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрацията на партии и коалиции за местните избори. Това съобщи пред “Фокус” говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.
„Датата на започване на приемането на документите ще бъде – 25 август от 9.00 часа през всички дни до 17.00 часа. Последният ден за регистрация, който е на 9 септември, ще бъде удължен до 18.00 часа”, обобщи накратко той.
Поредното и последно решение, с което е приключило заседанието, е по отношение на консултациите за формирането на общинските избирателни комисии. „Уточнихме какво ще е разпределението в рамките на комисиите между парламентарно представените партии и коалиции, в какъв членен състав ще бъдат в зависимост от броя на секциите, които всяка една общинска избирателна комисия има в нейния район. Въпросното решение представлява важност, за да може консултациите пред кметовете да бъдат проведени и да бъдат назначени в срок”, упомена той. И съобщи, че за да може един избирател да упражни правото си на глас в изборите за общински съветници и кметове, задължително трябва да отговаря на условието за уседналост. „Ние проверка за адресната регистрация не правим. Избирателните списъци се съставят от общинските администрации и от териториалните звена на ГД „ГРАО”. ЦИК няма отношение по формирането на избирателните списъци. Те се съставят от общинските администрации и автоматизирано се отпечатват от ГД „ГРАО”, каза още Андреев.

Comments

comments