От 2 февруари започва регистрацията за изборите

Регистрацията на партиите в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март започва от 2 февруари. Тя ще продължи до 8 февруари, става ясно от хронограмата, публикувана на сайта на ЦИК.

До 29 януари ЦИК трябва да обяви разпределението на броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. 13 февруари пък е срокът, в който Районните избирателни комисии трябва да регистрират инициативните комитети, а до 21 февруари РИК ще регистрира кандидатските листи по места.

Жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите ще е на 22 февруари.

Предизборната кампания започва на 24 февруари и продължава до 24 март.

Българските граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления, че желаят да гласуват до 28 февруари.

До 11 март избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление в общината, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия. До 20 март тези, които не са го направили, но в населеното им място има разкрита подвижна секция, могат да заявят, че искат да гласуват с нея.

До 11 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление до общината. 18 март пък е срокът, в който избирателите могат да поискат от общината да отстрани грешки в избирателните списъци.

Изборният ден на 26 март ще започне в 7 часа и ще продължи до 20 часа. Ако в 20 часа пред секциите има опашка от негласували, председателят на комисията трябва да събере личните им карти. Гласуването обаче не може да бъде удължавано с повече от час и трябва да приключи най-късно до 21 часа. В 20 часа на 26 март ще са ясни и първите данни за гласуването от социологическите агенции.

До 28 март РИК трябва да съобщи резултатите от вота по места, а до 30 март ЦИК ще съобщи разпределението на гласовете и мандатите.

Кандидатите за народни представители, избрани от повече от едно място, ще имат един ден да заявят от коя листа искат да бъдат избрани.

До 3 април ЦИК трябва да обяви имената на всички 240 избрани за народни представители.

Comments

comments