От 11 до 16 май в София ще се проведе петото издание на Международния фестивал на етнографския филм

От 11 до 16 май в София ще се проведе петото издание на Международния фестивал на етнографския филм, което за пореден път ще представи различни проявления и елементи от култури по цялото земно кълбо. Единственият по рода си форум у нас ще проследи интересни теми като например тези за културното наследство, миграцииите, околната среда, родствените връзки, глобализацията и много други. Входът е свободен, съобщиха организаторите.
Публиката я очаква околосветска обиколка с 26 филма, реализирани на територията на Африка, Европа, Америка и Азия.
Пътешествието ще започне от Балканите, където публиката ще се запознае с няколко обредни практики, изчезващи занаяти и любопитни традиции, значими не само за региона, а и за целия европейски континент. Холандски професор ще търси отдавна “изчезналия” кападокийски език, а американец с колекционерски дух ще разказва събраните любопитни истории на изпълнители на традиционна музика в Румъния. Чрез филми ще бъдат представени два от трите български елемента, включени в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството – Чипровските килими и Нестинарството.
Възползвайте се от възможността да посетите фестивала, ако на посочените дати сте в столицата, или защо не сами да си организирате пътуване до София, за да се обогатите културно и съчетаете полезното с приятното.

Comments

comments