От отсъствие на пробив до надежда за съгласие премина за участващите срещата между премиера на Гърция и ЕС

Дискусиите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и 18-те му колеги от еврозоната завършиха късно тази нощ.
Те бяха окачествени с „отсъствието на пробив по въпроса за кризата със спасителния план за страната му“, каза литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от ДПА.
„Срещата беше добра като процес, но не и като резултат“, каза тя и добави, че „много важни са следващите 48 часа“. Все още не усещаме, че гръцкото правителство наистина разбира какво . . . може да се случи, ако то не поеме тази отговорност – да вземе в свои ръце бъдещето на страната си, каза Грибаускайте.
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер бе по-оптимистичен, както и германският наклер Ангела Меркел. Те изразиха увереност, че до края на седмицата ще се стигне до сделка с Гърция. Шефката на МВФ Кристин Лагард каза обаче, че новите предложения на Атина не са достатъчно ясни и конкретни и не съдържат всичко, което кредиторите са очаквали от гръцката страна.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък обяви, че сега топката е „в полето на европейските власти“, за да може тази седмица да се постигне споразумение и Гърция да не стигне до дефолт, предаде Франс прес.

Comments

comments