От днес пътуваме с нови винетки

Вчера изтече срокът на валидност на винетките за миналата година и от днес, 1 февруари, колите трябва да имат от новите, по-скъпи стикери, валидни за 2016 г.

Всички шофьори, които искат да пътуват по извънградските пътища вече трябва да са с новите стикери. Шофьорите, които не са си купили стикери за тази година, могат си ги набяват от бензиностанциите, пощите, търговските вериги и областните пътни управления.

Цената на годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв. До момента само за януари са събрани 66 милиона лева. През 2015 г. приходите от винетки за цялата година са 232 млн. лв.

Миналата година за преасфалтиране на пътна настилка са похарчени 30 млн. лева от парите за винетки. 20 млн. лева са похарчени само за закърпването на дупки, а 1,7 млн. лева – за подмяна на мантинели. 400 000 лева струва пълният ремонт на 1 км път като на моста на Елешница, например. За да бъдат събрани тези пари, трябва да бъдат продадени 4000 винетки.

Парите от винетките няма да са достатъчни за извършване на цялостни ремонти на пътната настилка в България. Право на безплатна годишна винетка за леки автомобили имат хора с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания.

Comments

comments