От днес започват тридневните празници Рамазан байрам

Започват тридневните празници за Рамазан байрама, известен още и като Шекер байрам. С един от най-важните мюсюлмански празници приключват едномесечните пости, в които вярващите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.
Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на самия празник денят започва с тържествени молитви, на трапезата се слагат сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи. Традицията гласи раздаването на милостиня без разлика на вероизповеданието на по-бедните, болните, сираците и децата, родени преди изгрев слънце. Тъй като в трите дни на Байрама правоверните се черпят с баклава и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам. През тези 3 дни, които започват от днес, младите целуват ръка на възрастните и искат прошка, какъвто е традиционният поздрав за празника.
Благоевград-NEWS използва възможността да честити празника Рамазан байрам на всички читатели мюсюлмани и да им пожелае вярата в доброто да не ги напуска, както крепкото здраве, любовта и обичта на близките!

Comments

comments