Отново сме най-неудовлетворени и бедни в ЕС, сочи ново проучване на Евростат

България е на дъното на ЕС не само по доходи и БВП на глава от населението, но и по удовлетвореност от почти всички аспекти на живота. Това показва ново проучване на Евростат, базирано на данни от 2013 г.
За сравнение намиращата се все още извън ЕС Сърбия изпреварва страната ни както по отношение на удовлетвореността от финансовата система, така и в цялостното възприятие за живота. И в двете България е на безспорно първо място отзад напред – 3.7 пункта удовлетвореност от финансовата ситуация (при средно 6) и 4.8 пункта – от живота (средното за ЕС е 7.1).
Цели 78.5% от българите са недоволни от финансовата ситуация, като България е сред тези с най-много бедни, материално затруднени и хора, които трудно свързват двата края. Като материално затруднени са определени над 40 на сто от сънародниците ни.
Има голяма пропаст между слабо образованите и останалите българи.
България и Гърция имат най-много трудещи се, недоволни от работата си – съответно, 47.7% и 37.7%. Авторите на анализа обясняват данните с високата безработица.
Нашата страна е с цяла обиколка зад всички останали, когато става въпрос за личната сигурност.
Цели 78.5% са декларирали, че не се чувстват в безопасност при 40 на сто във втория в печалната класация Гърция.
Това е на фона на рекордно за ЕС недоверие в полицията (3.6 пункта при 6.4 в съседна Румъния) и, като цяло, лошо мнение за основните институции.

Comments

comments