Отмениха срещата на лидерите на ЕС за Гърция, еврогрупата е силно разединена

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената за днес среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.
Междувременно съобщи, че днес по-късно ще се състои заседание на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната.
Еврогрупата към настоящия момент продължава да бъде силно разединена как да се подходи спрямо Атина – дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.
Германия неофициално разпространи проект, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.
Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване. По неофициална информация единствената държава, която е на неутрално становище, е Австрия, пише БТА.
Еврогрупата е много далече от компромис, предложенията на Гърция не са достатъчни, съобщи песимистичната си нагласа финландският министър на финансите Александер Стуб при пристигането си за участие в извънредната среща на финансовите министри от еврозоната, предаде ТАСС.
Има голяма вероятност днес да се даде мандат за преговори за трети план за подпомагане на Гърция, обяви заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за еврото Валдис Домбровскис, цитиран от АФП.

Comments

comments