Откриха участъка Сандански – Кулата от автомагистрала „Струма”

На церемонията, състояла се преди пътната връзка за село Дамяница, присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметове на общини от района, строители, граждани, предаде БТА.

Лентата на новата модерна пътна отсечка бе прерязана след тържествен църковен водосвет за здраве, безаварийно пътуване и успехи на всички, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници.

„С тази част от магистралата се надяваме да намалим още пътно-транспортните произшествия, които стават в региона, да облекчим всички пътуващи в посока Гърция и се надявам в най-скоро време цялата автомагистрала „Струма“ да бъде готова“, каза инж. Лазар Лазаров.

Той показа по време на церемонията и официалния документ за завършеното строителство, като заяви, че е гарантирано качеството на извършените дейности.

Инж. Лазаров припомни, че движението по Лот 4 от АМ „Струма“ бе пуснато още на 31 юли, за да се облекчи трафикът към Гърция през най-активния туристически сезон.

„Отсечката е в експлоатация от около месец и половина и можем да бъдем спокойни, защото дефектите от големия трафик, който има, биха проличали“, допълни шефът на АПИ.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Лот 4 Сандански – Кулата от АМ „Струма“ от км 423+800 до км 438+500 е с дължина 14,7 км. Изпълнител е гръцката фирма „АКТОР“ АСД. Стойността на договора е 67 176 000 лв. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест – инженеринг“ АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС.

Трасето на отсечката преминава през териториите на общините Сандански и Петрич и този път ще обслужва заедно с изградените пътни връзки хората от 186 населени места в района с около 170 000 души население, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който благодари на местното население за проявеното търпение по време на строителните дейности и причинените неудобства.

Общата дължина на магистрала „Струма“ – от Даскалово до ГКПП „Кулата“, е 150 км, информираха от АПИ.

Аутобанът е част от европейския транспортен коридор номер IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север – Юг“. По него преминава пътният трафик за Гърция.

Comments

comments