Откриха трихинелоза в диво прасе в Петричко

Ловците да изследват отстреляните диви прасета за болести, съветват ветеринарите от Петрич. Препоръката е по повод възникналия случай на болно от “трихинелоза” прасе, съобщи началникът на Ветеринарната служба в Петрич д-р Господин Михайлов, цитиран от БНР. То е било отстреляно в ловния район на Огражден планина и след лабораторно изследване на месото,е констатирана болестта.

Докторът поясни, че това е паразитна болест, която може да зарази и хората, а признаците са повишена температура, отпадналост, липса на апетит, болки в мускулите, отоци в краката, клепачите. Затова закланото животно трябва задължително да се изследва, преди месото да се консумира, подчерта медикът. По принцип, изследвания трябва да се правят и на домашните свине, но там основната профилактика е обезспаразитяването, отбеляза още д-р Михайлов.

Ловците от община Петрич отбелязват добър запас на дивеч т.г., особена на диви прасета, заради богатата кестенова реколта, която привлича стада и от другата страна на Беласица, т.е. съседна Гърция.

Comments

comments