Откриха паметна плоча на Пере Тошев в Благоевград

Паметна плоча на Пере Тошев бе открита тържествено центъра на Благоевград. Поводът е 150 години от рождението на българския революционер. Инициативата е на Регионален исторически музей – Благоевград, ВМРО – Благоевград, Община Благоевград и Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“.
Михаела Василева главен уредник в отдел „Фондове и научен архив“ към РИМ – Благоевград положи цветя на паметната плоча на революционера. Гост на церемонията бе внука на Пере Тошев – Николай Тошев. В кратко слово той припомни за живота и делото на доброволеца в отряда „Македонски харамии“, както и за ролята му във Вътрешната македоно-одринска революционна организация. На откриването на паметната плоча присъстваха кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, членове и симпатизанти на ВМРО – Благоевград, общественици и граждани.
Кметът д-р Камбитов се ангажира да предостави копие от личната кореспонденция на Пере Тошев на наследниците му. Такава притежава Регионален исторически музей – Благоевград, тя е в личния фонд на Александър Пелтеков, закупен с помощта на община Благоевград.
Паметната плоча е поставена на едноименната улица в Благоевград „Пере Тошев“.
По повод годишнината от 17:00 часа в Регионален исторически музей – Благоевград гост-лектор бе Цочо Билярски – български историк и бивш директор в Централния държавен архив. Той изнесе беседа, разказа малко известни и интересни факти и случки от живота на революционера .
Пере Тошев е роден през 1865 година в Прилеп, тогава в Османската империя, в семейство на богати и видни изселници от Дебърско. След започването на Сръбско-българската война Пере Тошев е доброволец в отряда „Македонски харамии” на капитан Коста Паница.
Отличава в боевете при Сливница и в сражението при Пирот, при което е ранен и след това награден с орден „За храброст“. В периода от 1885-1890 година Пере Тошев и Андрей Ляпчев устройват наново редица тайни съвещания из Пловдивските села. Вземат решение за организирането на нова Македоно-одринска освободителна организация и през 1890 година двамата обикалят Македония с разузнавателна цел.
Пере Тошев е убит на 21 април 1912 г. За него Симеон Радев е казал „Пере Тошев е, между най-големите македонски дейци, най-неизвестният. Той живя в самота и умря незабелязано. Неговият тих и меланхоличен образ е, обаче пълен с рядко и скъпоценно очарование. У никой от съратниците му вътрешният живот не бе тъй чист, съсредоточен и изобилен с нравствено богатство както у него.“

Comments

comments