Откриха още 40 куб. м. незаконна дървесина, превозвана от фирмата на кмета на Якоруда

Съвместна проверка на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно предприятие установи над 60 кубически метра незаконно добита строителна дървесина, съобщава БНР.

Повод за разследването стана хванатият в крачка кмет на село Конарско Ахмед Ахмед да пренася незаконно 20 кубически метра иглолистна дървесина преди четири дни.

Тогава стана ясно, че Ахмед Ахмед има семейната фирма, която притежава няколко горски обекта, както и сключени договори за дърводобив. По документи собственик на фирмата е Хава Мехмед, брат на кмета, прикривайки реалния такъв, а именно Ахмед Ахмед.

По непотвърдена информация по време на залавянето на кмета, още два камиона на фирмата са превозвали дървесина, но са били предупредени за акцията. Продължилата проверка установи захвърлена контрабандна дървесина в близост до сечището и до обекта, където фирмата има сключен договор за дърводобив.

Откритите до момента 60 кубика при сегашните цени на дървесината се равняват на над 15 хиляди лева, това констатира Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие и допълни, че през последните години толкова голямо количество незаконна дървесина не е установявано от една фирма.

Ахмед Ахмед бе освободен вчера вечерта от ареста, тъй като към момента няма повдигнато обвинение към кмета, съобщават от прокуратурата и посочват, че разследването продължава.

„Един изключително грозен случай как се злоупотребява с власт“. Това заяви Иван Иванов, депутат от БСП, член на временната парламентарна комисия за дървата за огрев и бивш министър на земеделието. По негови думи такива случаи са ежедневна практика.

До края на мандата на временната комисия трябва да се предложат законодателни промени за начина на разпределяне на дървесината и ролята на кметовете в този процес, за това заяви готовност Иван Иванов.

Депутатът обяви решението за ограничаване на дърводобива във вековните гори за анализ и ревизия, тъй като смята, че въпросът трябва да се разглежда експертно, а не по политическа линия.

Comments

comments