Откриха нов вид динозавър в Аржентина

Месояден динозавър, живял преди около 90 милиона години, беше открит в Аржентина. Хищникът прилича на познатия тиранозавър Рекс, но принадлежи към напълно различен вид, твърдят експертите.

Учените са открили в Патагония вкаменен скелет на динозавър, който е непълен, но според тях хищникът е бил с размери около 8 метра от главата до върха на опашката и е тежал около 450 килограма.

Името на динозавъра е Гуаличо Шиняе. То е свързано с историята на неговото откриване през 2007 г. по време на експедиция в богатия на вкаменелости регион Уинкул, предаде БНТ.

Новооткритият вид е терапод, движи се на два крака и е част от неизвестен досега клон на семейството, към което принадлежи Тиранозавър Рекс. Предните му крайници са дълги едва около 60 сантиметра и със закърнели пръсти, завършващи с нокът.

Древният хищник има анатомични особености, характерни за различни видове тераподи, твърди Путър Маковски, завеждащ секцията за динозаврите в Музея по естествена история в Чикаго. По думите му Гуаличо е много различен от други динозаври хищници, открити досега и не влиза напълно в нито една от категориите.

Comments

comments