Откриха древно цвете, което може да е на 45 милиона години

Всичко, което се случва в „Джурасик Парк“ е в резултат на откриването на динозавърско ДНК в комари, които са попаднали във фосилизираната дървесна смола преди милиони години, като това позволява на учените да създадат клонинги на отдавна изчезналите същества.

Макар че този сценарий е въображаем и шансовете да се реализира са минимални, от време на време се случва да бъдат открити вкаменелости в кехлибара, които ни помагат да добием много по-точна представа за отдавна изчезналите растения и насекоми.

В нов научен доклад, публикуван в сайта за доклади и изследвания nature.com, ентомологът Джордж Пойнър (George Poinar) и Лена Струв (Lena Struwe), която е професор по ботаника в университета „Rutgers“ в Канада, описват рядък, перфектно запазен нов вид цвете, което е попаднало в смола на иглолистно дърво преди десетки милиони години.

Трудно е да се определи точната дата от кехлибара, но Пойнър и Струв сравняват новото цвете с други познати видове и датират фосилизираните насекоми, открити в същата пещера в Доминиканската република, където е намерено и цветето. Двамата учени стигат до извода, че цветето може да е на 45 милиона години, като твърдят, че не е възможно да е на по-малко от 15 милиона години.

Струв кръщава новото цвете с името „Strychnos electri“, защото думите „electricus“ на латински и „elektron“ на гръцки език означават „кехлибар“. Става дума за нов вид цвете, което най-вероятно е от семейството на астеридите, което включва над 80 000 различни видове цветя и което обхваща близо една трета от всички цъфтящи растения.

В семейството на астеридите попадат доматите, чушките, кафето и други. Родът „strychnos“ включва много отровни растения, но на този етап не може да се каже дали въпросното цвете е било токсично или не.

„Тази вкаменелост се оказа от изключително значение за това да добием по-ясна представа за еволюцията на растенията в Карибския регион.“ – казва Струв пред университетското издание „Rutgers Today“.

Интересен факт е, че кехлибарът, в който е било цветето, е намерен в Доминиканската република от Пойнар през 1986 година. По това време той специализира в изучаването на насекоми, фосилизирани в кехлибар, като се връща от доминиканската си научна експедиция с около 500 вкаменелости. Въпреки че вниманието му е насочено основно към насекомите, вкамененото цвете незабавно привлича вниманието му.

„Това цвете изглеждаше сякаш току що е паднало от дърво. Помислих си, че може да става дума за „стрихнос“ и веднага го пратих на Лена, защото знам, че тя е експерт по този род.“ – казва Пойнар.

1-strychnos-electri-in-original-amber-piece-c-gpoinar-1200x800_1459344291

1-1-_1459344291

2-1-_1459343812

Highviewart.com

Comments

comments