Откриването на Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ разбуни духовете в Благоевград

Автор:БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Предстоящото откриване на Македонски културен клуб в Благоевград на името на българския поет Никола Вапцаров на 30 октомври разбуни сериозно духовете. ВМРО ще организира протести в неделя от 11.00 ч., които започват от паметника на Гоце Делчев и на мемориала Гоцев род.

Ситуацията ескалира, след като се засилиха съмненията, че зад откриването на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“, намиращ се на партера на частна кооперация на ул. „Димитър Димов” № 14 в Благоевград, стоят нелегални македонски сепаратистки организации.

Всъщност за откриването, което е предвидено за тази неделя, първо се разбра от публикуваната покана във Фейсбук страницата на Обединената македонска организация „Илинден”-ПИРИН, която бе написана на официалния език в Република Северна Македония, има и превод на български. Събитието е планирано за 30 октомври от 12 часа, като са поканени премиерите на двете съседни държави, посланици, кметът на Благоевград, медиите от двете страни на границата и всички „добронамерени хора, които споделят и поддържат нашите цели“.

Клубът е основан от инициативен комитет, в който е „Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права“, с финансовата помощ на Глигор Цанев и Минчо Остас от Торонто, и Македонското международно движение за човешки права в Канада, посочват от ОМО „Илинден”-ПИРИН.

Първата реакция дойде от Общинския съвет в Благоевград, който прие декларация, с която се противопостави на антибългарската провокация за съществуването на такъв македонския клуб в общината. „За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 г., че единствената причина за съществуването й е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз, и за целите на чужда държава!“, се казваше в декларацията, приета с 29 гласа „за“ и четирима „въздържали се“.

В социалната мрежа ОМО „Илинден“-ПИРИН излязоха със становище, че „декларацията е на некомпетентни страхливци и комплексирани националисти, желаещи да се докажат пред своите господари в София”, похвалиха четиримата общински съветници в Благоевград, които не я подкрепиха, и написаха, че Никола Вапцаров бил с македонско самосъзнание. В последваща публикация във Фейсбук уточниха, че за откриването на  клуба имало разрешение от кмета на Благоевград, а на събитието ще присъства лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Последва реакция от кмета Илко Стоянов:

1. В Oбщина Благоевград няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение „Mакедонски културен клуб“.

2. Няма постъпило заявление за именуване или преименуване на каквато и да е сграда или отделен обект на името на Никола Вапцаров.

3. Няма постъпило искане, свързано с дейността на такъв клуб, по който и да е от нормативните актове, свързани с правомощията на кмета на общината.

4. Кметът на общината нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“.

5. В Oбщина Благоевград е постъпила единствено покана, отправена към кмета, за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства!

Предвид изложеното е видно, че в конкретния случай става въпрос за провеждане на частно събитие в частно помещение, независимо от това как е озаглавено от инициаторите му.

Община Благоевград има традиционно добре изградени взаимоотношения с общини на територията на Република Северна Македония, като продължава и към настоящия момент да надгражда това партньорство в дух на коректност и разбирателство.

Хората от двете страни на границите също са в много добри взаимоотношения помежду си.

Благоевград винаги е имал дух на гостоприемство и е бил център на различни култури, без да има противопоставяне помежду им.

Всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли в Благоевград, стига да не превръщат града ни в поле на противопоставяне, на омраза и на политическа изява!

Всъщност „Сдружението за защита на основни индивидуални човешки права“, което е сред инициаторите на създаването на клуба, е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел и с адрес в Благоевград през февруари 2019 г. Заради целите, които си поставя, и откритата антибългарска линия в дейността му обаче същата година прокуратурата внася иск в Окръжния съд да прекрати дейността, респективно регистрацията на сдружението. Съдът е потвърдил основателността на иска, Апелативният съд в София – също, а на 6 октомври тази година – и Върховният касационен съд, чието решение е окончателно. В Агенцията по вписванията е открито производство за обявяване в ликвидация на „Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права“.

Ангел Мазнев, който е сред учредителите на Македонския културен клуб, заяви пред „Струма“, че делото за сдружението все още е висящо. Така му казал адвокатът, ангажиран с делото.

Според председателя на ОбС – Благоевград Радослав Тасков съмнението за истинската дейност на клуба остава, макар че след официалното изявление на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, който заявил, че предстои да внесе пред българската държава документите за разкриването на Македонския културен клуб в Благоевград, нещата били малко по-спокойни.

Провокациите обаче продължиха, каквото бе тиражирана информация, че покана за откриването на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград са получили и племенниците на големия ни поет – Мая и Никола Вапцарови. Това се оказа лъжа, която бе опровергана от племенниците на поета. Ето какво заявиха вчера те пред репортер на „Струма“:

„Нямаме официална покана, за откриването на клуба научихме от медиите. Братята македонци правят волни съчетания, които нямат нищо общо с нашата фамилия. Не знам какви претенции могат да имат към творчеството на чичо ни, който саморъчно е написал, че е българин, роден от майка и баща българи. Едно време югославяните подклаждаха напрежение, братята македонци са под силно тяхно влияние и тази нишка остава. Македонците си нямат герои, поети и история и затова протягат ръце към българската. Нямам никакво намерение да ходя на откриването на този клуб“, заяви Никола Вапцаров, бивш консул на България в Канада.

„Защо са счупили паметника на Никола Вапцаров в парка на Скопие, а искат тук да откриват културен център? Защо се бъркат в нашата фамилия? Нещата са пресилени и това е грубо нарушение на политиката. В книгата, която написах за Мис Стоун, тя говори хубави неща за България, а не за македонци“, добави известната режисьорка и поетеса Мая Вапцарова.

Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки постави на вниманието на министър-председателя на Република България и Министерски съвет редица въпроси, свързани с предстоящото откриване на Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Той настоява за отговори на въпросите дали в организацията на клуба има лица, свързани със сепаратистките организации ОМО „Илинден“ и ОМО „Илинден“-ПИРИН, има ли налице подадена информация и искане от официалните власти на Северна Македония за откриване на културен клуб в Благоевград и как ще бъде администриран той. Джамбазки припомня, че министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че клубът в Благоевград ще представлява културно-информационен център, като този в град София, а документите ще бъдат изпратени до българското правителство. Според различни информации обаче помещението, в което ще се помещава, е наето от лице, свързано със закритото с решение на Окръжния съд в Благоевград „Сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. То беше заличено, защото част от формулираните в устава му цели противоречат на българската конституция.

„Недопустимо е в сърцето на Пиринска Македония да бъде открит клуб, който да сее сепаратизъм и антибългарски тези“, написа още съпредседателят на ВМРО в писмо до министър-председателя Гълъб Донев.

Ангел Джамбазки припомня, че един от гостите на откриването в Благоевград се очаква да бъде лидерът на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски, който е рупор на див антибългарски македонизъм. „Припомням неговите думи, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е „отровен плод“, както и позицията му за отхвърляне на договора от страна на Северна Македония. Към антибългарските му прояви можем да добавим подкрепата за извършителя на палежа на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, както и много други“, добавя Джамбазки и настоява за яснота от служебното правителство.

Вчера ВМРО обяви, че ще организира протест в неделя. „Предстоящото откриване на Македонски културен клуб в Благоевград, за което допреди дни нямаше никаква официална информация, а от българските власти няма и до момента, започва да поражда редица съмнения относно истинската му дейност. Бъдещият културен център се обявява за защита правата на македонците в България и по света, а клубът носи името на Никола Вапцаров, който е обявен от инициаторите за македонец. Освен това на откриването на Македонския клуб в Благоевград ще пристигнат отявлени представители на антибългарски партии, които всекидневно изливат лъжи и омраза срещу България. По тази причина ВМРО организираме протест срещу опита за провокация с откриването на т.нар. Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград, обявиха от ВМРО.

Мая Вапцарова

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Comments

comments