Отбелязваме международния ден на белия бастун

На 15 октомври отбелязваме Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване на незрящите хора.

Един ден, който ни напомня, че хората без зрение съществуват, че те са част от обществото и се нуждаят от вниманието и грижите на това общество.

Неслучайно денят е посветен на белия бастун. Зрящите трудно могат да си представят огромната роля на това толкова просто наглед помощно средство за слепия. За него то не само замества очите, но му дава сигурност и го идентифицира пред околните, изисквайки от тях по-голямо внимание и готовност за съдействие.

Белият бастун е помощно средство за придвижване и сигнализиране, използван от хора – напълно слепи или с частично увредено зрение. Съществуват няколко типа бял бастун, които изпълняват не само първичната функция, но и комбинирани дейности в зависимост от нуждата на използващия го човек.

Информационни кампании започват в София, Видин, Стара Загора и Плевен. А целта е всички да се запознаят с проблемите на незрящите, както и да разберат как да разчитат сигналите им за помощ и подкрепа.

На пешеходни пътеки ще бъдат поставени различни препятствия, а доброволци ще ги преминават с превръзка на очите и с помощта на белия бастун.

За всички желаещи ще има и състезание по шоудаун – тенис на маса за незрящи. Доброволци с превръзки на очите ще се изправят срещу националните ни шампиони.

Comments

comments