Отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия

От 1983 г. с решение на Общото събрание на ООН, във връзка с годишнината от израелската бомбардировка на жилищни квартали на Бейрут /1982 г./, при която загиват деца, 4 юни бива отбелязван като Международен ден за защита на децата, жертви на агресия. В България датата се отбелязва от 2012 г.

Този ден е включен в световните дни на ООН, което е показателно за неговата значимост. Като най-беззащитни, децата ни са най-честата жертва на насилие в семейството, в училище, на улицата… Впоследствие това рефлектира върху обществото, защото децата могат да копират подобно поведение и от своя страна да се превърнат в насилници.

От огромно значение е да знаеш как да помогнеш на деца в такова положение! Проявявайки пасивност към насилието, на което сме свидетели, ние ставаме безмълвни съучастници. Децата трябва да имат усещането, че имат подкрепата на обществото и да знаят, че насилието – физическо, психическо, вербално, не е нещо нормално или приемливо. За целта са създадени голям брой неправителствени организации, където може да се открие необходимата помощ.

Не оставай безучастен! Помогни на дете в беда!

Comments

comments