Осъдиха на година условно бившия помощник-треньор на „Пирин” Шон Маккарти, лишиха го от шофьорска книжка и ще плати 500 лв. глоба

Бившият помощник-треньор на ФК „Пирин“ Шон Кейси Маккарти от Великобритания, който бе уличен за шофиране след употреба на алкохол, бе осъден условно ден преди да се прибере в родината си, пише в. Струма. Делото срещу 56-годишния чужденец бе разгледано вчера в Районен съд – Благоевград.

Той се яви в съдебна зала с адвокат, осигурен беше и преводач. Наблюдаващият прокурор и ръководител на Районна прокуратура Борислав Ковачки направи изявление, че не е призовавал свидетели за първото заседание, тъй като адвокатът на обвиняемия е изразил  желание да преговарят за постигане на споразумение. Поради тази причина бе отправено искане към съдия Кристина Панкова за половин час отсрочка. Постигната бе договорка между прокурора и защитата на Шон Маккарти, според която да изтърпи наказание от 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок, лишаване от шофьорска книжка за 1 година и половина и 500 лв. глоба.

Съдията попита обвиняемия дали е съгласен с постигнатото споразумение, което има силата на присъда, и след като получи утвърдителен отговор от него, то бе подписано. Така на делото, което бе по бързото производство, бе сложена точка и изпратено в архива. В съдебна зала стана ясно, че Шон Маккарти е безработен, но от вчера, след като цялото предишно ръководство на ФК „Пирин“ са били уволнени.

По думите на адвоката му в миналото той е бил добър централен нападател в един от големите английски отбори. Той си е купил самолетен билет и днес се прибира във Великобритания, след като изкара половин година във ФК „Пирин“.

Любопитната подробност е, че на бившият помощник-треньор са били удържани 450 лв. от заплатата му за нанесените щети по служебния автомобил на футболния отбор, с който бе засечен да шофира след употреба на алкохол.

Припомнаме, че 56-годишният чужденец бе задържан да кара пиян след пътен инцидент на ул. „Ветрен“ в Благоевград на 21 ноември вечерта. Той се прибирал от частно  парти със служебния лек автомобил „Опел Зафира“ към апартхотела при ЮЗУ, където има стая.

При разминаване забърсал лек автомобил БМВ, в  който имало двама души. Щетите по двата автомобила били леки, но при проверката с техническо средство на шофьорите пробата на чужденеца била 2,74 промила алкохол в издишания въздух. Той не носил в себе си никакви лични документи.

На по-късен етап те били предоставени от хора от футболния отбор. Маккарти бил задържан в полицията за 24 ч., отказал е да даде кръвна проба. След като изтрезнял, изразил съжаление за случилото се и споделил, че обикновено пиел бира, но на частното парти консумирал вино. Когато си тръгнал, хората от компанията му казали да си вземе такси, но не се сетили да приберат ключовете му за служебния автомобил, който той подкарал. Любопитното е, че Маккарти се е прибирал от гости в Симитли, а не както се говореше, че е бил на купон в Благоевград. Така и не се разбра каква е връзката му в Симитли, има ли изобщо такава, тъй като не се е разчуло да има там познати футболисти. Това обаче негово твърдение не бе проверено от разследващите, тъй като няма отношение към квалификацията на престъплението, в което бе обвинен по чл.343б от НК.

Comments

comments