Остъклените тераси ще останат в миналото, това гласят новите поправки в Закона

Остъкляването на балконите и санирането на отделни апартаменти остават в миналото. Това предвиждат поправки в Закона за етажната собственост, публикувани за обществено обсъждане от регионалното министерство, пише „Труд“.
Новите текстове забраняват всякакви промени по фасадата, които биха могли да нарушат цялостния архитектурен вид на жилищните блокове. Забраняват се и дейности, увреждащи устойчивостта на сградите. В новите поправки не се казва нищо за вече остъклените тераси. „Собствениците на такива апартаменти няма да се карат да премахват конструкциите“, казаха от регионалното министерство.
Друг теткс предвижда решенията за поставяне на рекламни или други съоръжения по блока да се вземат с мнозинство от 50% от собствениците на идеални части в сградата, а не минимум 67%, както беше досега. Това се отнася за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях.
Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети. Когато парламентът гласува новите текстове, вече ще могат да се назначават и професионални фирми, които да управляват етажната собственост.
Към момента правомощията на управителя на етажната собственост можеха да се възлагат само на физическо лице, което не живее в блока, а занапред ще може да се възлагат и на юридическо лице. Когато се построи нов блок, срокът за свикване на общо събрание ще е 6 месеца. При създадено сдружение на собствениците, каквито се учредиха масово покрай санирането, новодомците стават автоматично членове на сдружението, но предишният собственик продължава да носи отговорността за неплатени задължения към сдружението.

Comments

comments