Оставят гърците да довършат лот 4 на AM „Струма”

Гръцката фирма „Актор” най-вероятно ще дострои отсечката от АМ „Струма” между Сандански и Кулата и договорът с нея няма да бъде прекратен, съобщава „Монитор”. В момента се водят преговори, съобщи източник от пътната агенция. Гърците разглеждат предложенията на възложителя. От регионалното министерството казаха, че в момента нямат официална позиция по случая, защото сега се проверяват документите внесени от „Актор”. Преди няколко месеца строителите имаха претенции за 38 млн. лв., но сега са ги намалили наполовина – до 18,5 милиона.

Според експерти обаче процедурата по прекратяването на договора не е анулирана, но се очаква това скоро да стане. Причината е, че никой няма сметка от търсене на нов изпълнител на лота и от водене на дълги съдебни спорове със стария. Това носи рискове от проваляне на проекта и загуба на евросредства за страната.

„Не е лошо, че старият изпълнител ще довършва отсечката, иначе процедурата много ще се усложни. Всичко ще мине през съд и нов конкурс и има риск да връщаме евросредства”, смята изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) Иван Бойков. „За да няма повече подобни случаи, изходът е в правилния мениджмънт на търговете. След това трябва да се проверяват цените, записани в офертите. Все пак част от материалите в строителството са борсови стоки и лесно може да се установи дали предложението не е дъмпинг”, предложи той.

„Камарата преди време изрази твърдата си позиция да бъде прекратен договорът за лот 4”, каза председателят на КСБ Светослав Глосов. „Ако беше българска фирма, това отдавна да е направено. От друга страна обаче, това не може да стане много лесно защото рискуваме нещата да се замотаят и сроковете за строителството да бъдат изпуснати”, поясни той.

Според източници от АПИ на последните срещи от „Актор” са изразили готовност да завършат 15-километровата отсечка от аутобана. Големият проблем на строителя е доставката на инертните материали. Те разглеждат два варианта за решаването му. Единият е камъните да се карат от кариери в съседна Гърция, а вторият – с влакове от района на Благоевград. За другата отсечка от „Струма” – между Дупница и Благоевград, вчера строителният министър Лиляна Павлова обеща да бъде завършена след година. „Участъкът между Благоевград и Сандански (лот 3) ще ни струва половин милиард евро, затова ще се търсят възможности сумата да бъде намалена”, поясни още тя.

Comments

comments