Основното училище в Карнобат изгоря до основи

Напълно е изгоряла сградата на основно училище „Христо Смирненски” в Карнобат.

Учебният процес е напълно невъзможен – изгорял е целият покрив, както и вторият етаж. Изгоряла е и цялата документация.

Сигналът за пожара бе подаден вчера към 19 часа и веднага на място бяха изпратени 5 екипа на пожарната.

Първоначално бе съобщено, че по време на пожара ученици в сградата не е имало. Днес обаче по думите на директора на училището Стефка Вълева стана ясно, че началото на пожара е съвпаднало с последния учебен час, но преподавателите са реагирали незабавно, извели са учениците и са изключили електрозахранването. Директор Вълева благодари на колегите си за бързата реакция.

Директорът посочи пред Нова телевизия, че училището има парна инсталация, но комините не се използват от много време. Таванът обаче е от типа каратаван и както са й обяснили специалистите, най-вероятно там е тляло дълго време.

Само в последните години с реновиране на сградата на училището са вложени 1 милион и 100 хиляди лева по европрограми и 320 000 лева общински средства. Щетите ще са над 2 милиона лева, но все още не могат да се направят точни изчисления.

Учебната седмица за възпитаниците на училище „Христо Смирненски” в Карнобат приключи.

Днес и утре кризисен щаб ще реши къде да продължи учебната година за тях. Засега в общината разглеждат два варианта, включително и наскоро ремонтирана стара сграда на друго училище.

Comments

comments