Освобождаване от данък доход за младите семейства- поискаха младежите на БСП от област Благоевград

На провелия се вчера областен съвет на Младежко обединение в БСП – област Благоевград, представителите на младите социалисти от областта обсъдиха свои съвместни инициативи и дискутираха върху корекции в своя устав и конкретни законодателни промени, които биха могли да облекчат младите семейства и да ги стимулират да раждат и отглеждат повече деца в България.

В този контекст от заседанието бяха излъчени няколко конкретни предложения – като да бъдат освободени от данък доход семействата с деца до 3 годишна възраст. Мотивите на младите социалисти за това са, че докато трае двегодишното майчинство на жената семейните доходи са ограничени и тежестта пада върху единия работещ родител, a ако той бъде освободен от данък доход това ще облекчи семейния бюджет и ще спомогне за по-лесното отглеждане на детето. Също, тази мярка е положителна, защото тя е насочена само към активните работещи хора, където прираста е далеч по-малък.

От друга страна, те предлагат спиране на детските надбавки след всяко третото дете. Така ще се спре бизнеса с раждането на по 5 и повече деца, които после живеят в социална нищета, деца каквито активните работещи родители рядко си позволят, а другото е предмет на личен избор и семейно планиране.

Младите социалисти подкрепиха и предложението на Корнелия Нинова, която предлага младите семейства да бъдат освободени от лихви за жилищни кредити до 100 000 лева.

На заседанието бе отправено и предложение към ръководството на БСП за уставни промени, които да увеличат младежката възраст в БСП до 40 години. Като аргументите за това са, че партията не може да си позволи загуба на активни хора, които имат желание да работят в младежките организации по места.

Comments

comments