Освещават реставрирания вековен храм в Добринище

Разрушен вековен храм в Добринище бе възстановен в автентичен му вид с труда и даренията и усилията на местните хора и с финансовата помощ на община Банско. Църквата „Успение Пресвета Богородица“ е построена в далечната 1684 година и една от трите най-стари в региона.

Тази събота Неврокопският митрополит Серафим ще води тържествената служба и ще освети новите иконостас и свети престол в напълно обновения след ремонта храм. Стотици миряни ще присъстват на освещаването на уникалната църква. Сред гостите ще има и чужди туристи от близките курорти Банско и Разлог.

Църквата е палена два пъти – от турци и гърци, но миряните отново я вдигали. До 1944 г. била действаща, но после е затворена от комунистите. „Като дете помня, че бяха запазени само основите на височина от 1 метър. Целият град се обедини около каузата да възстановим този храм на вярата. Затова сме на финалната права да сбъднем мечтата си – светата обител отново да посреща миряни, те ще палят свещи и ще се молят за здраве и благоденствие“, казва кметът на Добринище Китан Галчев.

Иконостасът на Света Богородица е широк 12 метра и висок 4 метра. В него са подредени иконите. Тази света обител за всички в Добринище е особено ценна. Затова не жалили средства и сили, за да я ремонтират. Миряните в града настояват и за отпускането на щат за клисар, който да обслужва вековния храм.

Kmeta.bg

Comments

comments