Орешарски спори с Бойко във Фейсбук

Степента на усвояване на европейските фондове вероятно щеше да бъде по-голяма, ако не бяха допускани системни грешки и нередности в обществените поръчки, главно на общините-бенефициенти, идентифицирани от органите на ЕК при одитите за периода 2010-2013 година. Слабости, заради които бяха временно спирани плащанията по оперативна програма „Околна среда“. Така бившият премиер Пламен Орешарски коментира във Фейсбук информацията, че ЕК е признала 76,3% усвояемост на еврофондовете от България до края на месец май.
Орешарски влиза в задочен спор с премиера Бойко Борисов по повод вчерашния му коментар, че „ако не беше експериментът „Орешарски“, досега щяхме да имаме 100% усвояване на евросредства“.

Пламен Орешарски коментира още, че в рамките на неговия мандат страната е постигнала най-високите темпове на усвояемост на европейските средства. „Тази година е последната от усвояването на европейските фондове от програмния период 2007-2013 година. Наскоро ЕК потвърди, че страната ни ще реализира 76,3% от средствата, до които имахме достъп. Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността, без никакъв опит в управлението на структурните фондове. Един, също неутрален поглед показва, че за изтичащите 9 години най-високото темпо на усвояване на европейските фондове е регистрирано в периода 31.03.2013 – 25.07.2014 година. Това показват два от ключовите индикатори:
Сертифицираните разходи за целия период от началото на 2007 година до 31.03.2013 година са само 33%. Същите достигат 56% към 25.07.2014 година. Така за 6 години са сертифицирани 33%, а за малко над 1 година – 23%. Реално изплатените суми за целия период до 31.03.2013 година са едва 40%, докато само след малко повече от година, към 25.07.2014 г. възлизат на 64%“, отбелязва Пламен Орешарски.

Като припомня, че основната работа по изработването на Споразумението за партньорство, касаещо настоящия програмен период, е извършена от неговия кабинет, Орешарски разкритикува настоящите управляващи за забавяне одобрението на новите оперативни програми. „За съжаление и досега все още не са одобрени няколко оперативни програми, подготвени и предадени в ЕК преди година, заради ненужни корекции и промени в тях, извършвани в периода след това“, пише експремиерът.

България затвърждава 23-ата си позиция по темп на усвояемост на европейските фондове. Това става ясно от актуализираната справка на Генерална дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия.

От данните става ясно, че страната ни изпреварва Румъния с 15% по темп на усвояване на евросредствата. България е получила потвърждение от Брюксел за 76,3% усвояемост на европейските средства. В същото време Румъния, с която страната ни влезе заедно в ЕС на 01 януари 2007 г., е успяла да усвои едва 61,4% от полагащите й се еврофондове. Така северната ни съседка се нарежда на 27-мо място от 28-те страни-членки на ЕС. Румъния обаче имаше достъп до далеч по-голям финансов ресурс, заради по-голямата си територия и три пъти по-голямото население. Румънците са почти 22 милиона, при малко над 7 млн. българи. За периода 2007-2013 г. Румъния имаше достъп до 19,7 млрд. евро, докато България до по-малко от 7 млрд. евро по Структурните и кохезионния фонд.

Отличници в усвояването на еврофондовете продължават да бъдат Естония с 94,9%, Португалия 94,3% и Литва с 93,7%. Българското правителство се надява, че към края на 2015 г., когато приключва първия за страната ни програмен период, ще сме усвоили поне 85% от еврофондовете.

Comments

comments