Опит за „респектиране“ върху екип на Blagoevgrad-news , минути след заснемане на протест в Благоевград

Наш екип бе изпратен на Полигона в Благоевград, за да отрази обявен в социалните мрежи протест. Минути след като напуснахме мястото, бяхме засечени от полицейска кола и заведени във Второ РПУ-Благоевград.
Главният редактор на медията ни- Мариета Димитрова и операторът Асен Димитров бяха подложени на щателна проверка, след влизането си в града, на връщане от Полигона. Полицейска кола влиза в насрещното движение и засича автомобила, в който екипът пътува.

„Към 11 часа тази сутрин, заедно със съпруга ми, който е и оператор в медията отидохме на Полигона, защото получихме информация, че се събират хора, които ще протестират. Ние, естествено трябваше да отразим случващото се, защото сме медия. На място имаше около 30 души, които обаче не протестираха, а просто си стояха там, имаше и три пъти повече полиция и жандармерия.“, разказва Димитрова. След като екипа си свършва работата на място, си тръгва, но вместо вкъщи двама журналисти се оказват във Второ РПУ-Благоевград.

Това, което се случва след това, разказваме във видеото:

Преди седмица, написахме, че полицейската държава е държава, при която правителството с всички възможни способи и средства се стреми да поддържа строг контрол върху своите граждани, главно чрез елиминиране на правата на човека и често с помощта на полицията. Силовите служби в полицейската държава осъществяват преследвания и репресии, извън законовите правомощия на тези органи. Режимът на полицейската държава в своята същност е анти – демократичен и в повечето случаи силно наподобява военен режим. Полицейската държава е една от характерните черти на тоталитарните или авторитарните обществени режими. И ние живеем в такава. Днес повече от всякога вярваме, че е така, вярваме, че това, което сме написали до момента е вярно.

Сега следва да искаме отговори, на всички по веригата. Защо спряха точно нас? Защо бяхме подложени на унизителни проверки, като престъпници? И най-важното разбира се – КОЙ разпореди тази проверка? И проблемът не е, че сме журналисти, проблемът е, че така се действа спрямо граждани на иначе демократична България.

Ако някой е искал да ни респектира по този начин, ще кажа, че не сме респектирани, просто сме обидени и няма да спрем, докато не получим отговори.

Добрата новина за гражданите е, че всяка полицейска държава, рано или късно се сгромолясва. Да управляваш чрез страх и репресии е обречено, вече сме виждали подобни падения, много близо до нашата държава.

Comments

comments