Операция FALSE FLAG

FALSE FLAG или на български -“Фалшив флаг” означава тайни операции с участие на правителството, при които държавата претендира, че е жертва на вражески атаки, които организира сама. Името идва от военна тактика през средните векове, когато корабите си слагали фалшиви флагове, за да нападат и ограбват своите кораби.

Според агенция за медийни анализи LexisNexis, между 15 април 2004 и 15 април 2014 в западните медии са се появили 1012 вестникарски заглавия и 100 радиопредавания и тв-филми със „фалшив флаг“.

Целта на операциите „фалшив флаг“ е получаване на политически дивиденти за действия на правителството, които при други обстоятелства и условия биха били наречени недемократични. Но чрез изкуствено създаване на критична за сигурността ситуацията, гражданите са по-склонни да понесат непопулярни мерки.

А правителството вдига рейтинг, като решава проблеми (които само е създало).
Вчерашната операция по масово разкриване на опити за покушение срещу знакови политически фигури, представена само със озвучена, но не и онагледена информация може да се оцени като първата в България операция „фалшив флаг“.

Ако бях получил писмо с куршум, никой освен специалните служби нямаше да разбере, това е пиар акция – заяви бившият премиер Пламен Орешарски коментира пред bTV изявлението на настоящия премиер Бойко Борисов от вчера.

Както е известно в понеделник малко след 18.00 ч. , по обяд в Министерски е получен анонимен плик, в който е имало снимка на премиера Бойко Борисов, куршум и заплашителни послания. Според информация на БНТ, първи за получаването на заплахата научава в. „24 часа“ около 12.00 ч., след което репортерите на медията започват да проверяват информацията.

Ето как е описан този „драматичен факт на сайта на медията“:

В. „24 часа“ научи около 12 ч по обяд тази новина, но изчака потвърждение поне от 3 източника преди да бъде публикувана. Около 18 ч стана ясно, че службите са категорични, че заплахата е истинска, а не ставало въпрос за послание от човек с психични проблеми.
Така изглеждало посланието според въображението на в. „24 часа“.
След което във вечерните емисии на медиите в 18.00 ч. „гръмна новината“ за заплахата за живота на премиера. Всъщност новината бе съобщена за първи път от БНТ в емисията в 18.00 ч.

Първоначално емисията започва нормално с анонси за водещите новини от деня: обира в THE Mall, исканата оставка на Христо Мутафчиев и блокадата на границата с с Гърция (точно в този ред). А самата емисия започва със „сензацията на деня“ – планирано покушение срещу живота на депутата от ДСП Дилян Пеевски. „Достоверна информация за това е получена в МВР (!!!) – това е второто изречение и целта му е не да информира, а да манипулира зрителя, защото е странно това презастраховане, още преди той да е чул фактите. След това се казва, че информацията е получена в хода на разследването на опита за убийство на Алексей Петров и по специално от „един от задържаните“ извършители (а той е само един Роман Логвиненко, другите трима са обявени за издирване от Интерпол).

Самият главен секретар на МВР Георги Костов описва фактите по следния начин:
Обърнете внимание на начина, по който Георги Костов поднася информацията. Той не представя факти, а за него е по-важно да убеди журналистите, че това, което казва е безспорна истина. А като най-силен аргумент използва фразата „Има множество постъпили по делото конкретни данни….И още: „Информацията не е постъпила от случаен източник. Дошла е от човек, който има знанията, уменията, възможностите да извърши такова нещо, а и вече протича към такава подготовка. Това го прави достоверно“…

Звучи убедително нали?

Впрочем всеки решава за себе си. По същественото е друго: не бива да се забравя, че това „извънредна пресконференция на МВР“, обявена в понеделник сутринта за 13.40 .

Тоест, докато тече тази пресконференция да опита за убийство на Делян Пеевски, вече има информация за заплаха за убийство на премиера на държавата Бойко Борисов. И това вече е известно на в. 24 часа, журналиститее проверяват трескаво информацията „от три източника“, за да се застраховат, преди да пуснат информацията.

Оказва се, че Венелина Гочева знае за заплаха срещу премиера и е разпоредена журналистическа проверка на случая, а главният секретар на МВР не знае нищо и изобщо не спомената нищо за това на ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ на МВР. Не ви ли се струва странно. И не е ли по-логично Георги Костов да съобщи тази сензация, а не да я оставя на „24 часа“ пръв да пусне сензацията в 17.50 ч.

БНТ в емисията с Надя Обретенова пусна новината в 18.17 ч. като анонс са ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА и всеки момент се очаква включване от Министерски съвет. И в 18.23.56 ч. това включване вече е факт. И когато се появява премиерът първият въпрос задава репортерът на БНТ Ирина Цонева. Която го пита директно:

– Притеснен ли сте?

На което премиерът отговаря хладнокръвно и в типично неговия стил:

– Ни най-малко…..защото кат събереш близо близо 3 млрд. повече от контрабандистите, това са нарушени интереси и в цигарите, и в алкохола, захарта, месата. Като спреш поръчки, като всеки ден някой уволняваш – като днес в Агенцията за бежанците. Всеки трябва да си поеме кръстата”, каза той.
Борисов подчерта, че ни най-малко е притеснен. „Като събереш близо 3 млрд. повече от контрабандистите, това са нарушени интереси и в цигарите, и в алкохола, захарта, месата. Като спреш поръчки, като всеки ден някой уволняваш – като днес в Агенцията за бежанците. Всеки трябва да си поеме кръста”, каза той.

По моята тема, нито ми е за първи, нито ми е за последен път. Няма да я коментирам и ви призовавам да не обръщате внимание, защото ни най-малко не ми е приятно това да се коментира. Това коментира премиерът Бойко Борисов малко по-късно в отговор на въпрос за заплахата, която е получил в анонимното писмо.
Но следва молбата-закана на премиера: „Призовавам ви да не обръщате внимание, защото ни най-малко не ми е приятно това ДА СЕ КОМЕНТИРА (!!!).

И веднага демонстрира, че това е нещо сериозно. Защото на два пъти парира опити на репортерите да му зададат конкретен въпрос, извън предварително подготвените реплики с обезкуражаващото „няма да ви отгаварям, ако продължавате ДА КРЯКАТЕ!

И след като свършва тирадата си все пак дава възможност да му бъде зададен въпрос. И SURPRISE! – това се оказва придворната журналистка Беновска!!!

При това въпросът е конкретен, точен, точно по темата, удар в десетка: „Господин Борисов, предизборна кампания ли започва, или е отговор на една дългосрочна политика? (нерде заплаха, нерде избори, нерде дългосрочна политика!!

По-важно е друго: емисията на БНТ продължава и в този момент се разбира от водещата Надя Обретенова, че „криминалните репортери на БНТ СЪЩО СА ЗНАЕЛИ НОВИНАТА ОТ ПО-РАНО през деня и те СЪЩО ЗА ПОТВЪРДИЛИ ТЯХНАТА ДОСТОВЕРНОСТ. (виж Емисия БНТ 18.00 м. – на 34:14 мин.

Защо тогава БНТ НЕ ЗАПОЧНА ЕМИСИЯТА СИ СЪС СЕНЗАЦИЯТА. А предпочита да се позовава на „24 часа“? В края на емисията става ясно, че новинарският екип е бил наясно с новината, тя е била подготвена, но просто са чакали СИГНАЛ, ЗА ДА БЪДЕ ОПОВЕСТЕНА за всички по едно и също време – като начало на театрален спектакъл.

Един любопитен факт: Същата бомба за подготвяно покушение срещу Бойко Борисов бе хвърлена лично от него в Народното събрание точно преди три години – на 21 февлуари 2013 г.

„Срещу мен е подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган преди години“ – хвърли тогава бомбата Бойко Борисов, след като народните депутати гласуваха оставката му като премиер и на ръководения от него кабинет.

„Предлагам да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, че заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган“, заяви Борисов в парламентарната зала.

„Ако обвиненията на премиера бяха действителни, те отдавна да бяха огласени и съответно да бъдат предприети действия“ – отговаря тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан. „“ДПС ще изиска проверка на твърдението на Борисов, защото е много важно да се уточни дали става дума за предположение или за оперативно твърдение, каквото направи Борисов“, каза още Местан.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров обясни тогава, че „абсолютно никой не може да направи проверка на информацията, която свързва Ахмед Доган със заплаха срещу Бойко Борисов“ и Борисов „спекулира, защото няма как някой да предостави информация, свързана с подобно дело или с подобна разработка, на Народното събрание, защото тя е категоризирана класифицирана информация”, добави Гяуров.

И накрая Димо Гауров казва: „Аз знам само за една заплаха, която е доказано фалшива и изготвена в София. Имаше една заплаха, която контраразузнаването доказа, че е фалшива”.

През юни 2013 г. Бойко Борисов отново подхваща темата, като на излизане от заседание на Конституционния съвет за национална сигурност казва, че е имало „подготвен сценарий да го задържат и в ареста да го убият“.

Този път заподозрените са „Станишев и Орешарски“, които „не казват #КОЙ е предложил Пеевски за председател на ДАНС, всички знаят, че това може да бъде само Доган.

След което Борисов продължава: „Това е нестандартното. Моят дядо са написали, че е починал от „червен вятър“. Това са готвили да направят и с мен и затова са тичали при главния прокурор, заяви Борисов. Според него само Пеевски се е съгласил нестандратно на незаконно действие и затова са го избрали. Източниците на Борисов за сценария, който са подготвяли, самият той определи като „категорично сигурни“.

Два часа по-късно главният прокурор Сотир Цацаров коментира думите на Борисов така: „Не мога да говоря за никакъв план за задържане, а най-малкото за това, което ми казвате, защото аз не мога да си представя или да си помисля, че г-н Борисов е казал такова нещо, че има план за ликвидирането му в следствения арест.

Това, според него, е меко казано нелепо. Нека не изпадаме в параноя на държава, която едва ли не се намира в своето развитие 55 години назад, или държава, която е на прага на военна диктатура, – допълва Цацаров.

Бившият ръководител на дирекцията за Държавна сигурност в Белград Мирослав Милошевич казва, че не е изненадан от информацията за готвено покушение срещу Борисов. „Борисов е мой приятел. Ние имахме отлична комуникация, докато той бе на чело на българската полиция, а аз на сръбската. Един път той сподели пред мен, че има оперативна информация, че Йоца Амстердам готви покушение срещу него. Това стана някъде след ареста на Йоцич през 2002 година“.

Борисов му споделил за това през 2005 г. Информацията се появява в сръбското жълто издание Blic, след което за друго сръбско издание адвокатът на Сретен Йосич Велко Делибашич определя информациите за атентат срещу Борисов като смешни. „По целия свят има хора, които са готови да кажат вякакви неща за да получат статут на свидетели. От разследването ще стане ясно, че Йоцич няма връзка с тези неща“, казва още Делибашич.

ГДБОП задържа мъж, отправил телефонна заплаха срещу министър–председателя Бойко Борисов.Заплахата била отправена чрез телефона за спешни повиквания 112. Обаждането направил мъж, представил се за Й.Б. Той изказал недоволство от управлението на страната и отправил заплаха към премиера, заявявайки, че той „трябва да бъде убит“, съобщиха от МВР.

Още една заплаха за убийство срещу Бойко Борисов бе разкрита на 7 февурари 2013 г. , когато на спешния телефон 112 постъпили цели три обаждания със закани за убийство на премиера. След като се обаждал, мъжът казвал: „Борисов трябва да бъде убит“. И затварял. ГДБОП бързо установява човека, отправящ заплахите и това се оказа, че телефонният номер действително се води на името на мъж с инициали Й. Б. /61 г./ от София. Проверката показала, че той е криминално проявен за кражба.

На 11 февруари с.г. друг 35-годишен мъж се обадил пак по телефона и казал, че „в София ще избухне бомба, целта била министър-председателят на Република България“. Полицията установява, че сигналът е подаден от мобилен телефон. Самоличността на подателя също е установена, час по-късно последвало задържането на 35-годишния И.К. от село Караджово.

На 15 февруари заплахите идват от жена, която интервал от 10 минути, звъняла на дежурните части на полицията със закани срещу Борисов. След разследване е установено, че това е 28-годишна жена от село в община Омуртаг, която после се оказва с психически проблеми.

Но коментари на всичките тези случаи няма.

Сега обаче се появиха няколко плахи опити да бъдат обяснени мотивите за най-новата кампания за шокиране на обществото с разкрития за подготвяни покушения срещу политици.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията“, сегашната акция е определено маневра с цел „отвличане на вниманието“. Според него темите на обществото са съвсем други и тези информации са нещо като кризисен пи ар – насочване се вниманието към „загриженост за сигурността на Пеевски и Борисов“, вместо към истинските събития. В случая този пи ар прилича на отговора на Борисов в Лондон на въпроса „дали като се погледне в огледалото не вижда образа на Певски, на което той отговаря“

– Първо, това категорично мога да кажа, че не е верно. Категорично…

Кое точно не е вярно?

: …и с цялата си отговорност на това, което казвам. И ще ви дам един много конкретен пример. Само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2 милиарда 845 милиона повече от 2014 година..“

(Вижте по-горе как отговаря Борисов на въпроса са заплахите срещу него!!??) Виждате приликите, нали!

Тихомир Безлов продължава коментара си: Оповестяването на поставяне охрана на НСО на Делян Пеевски е, за да се избегнат коментарите защо има телохранители. По принцип не би трябвало да се обявява на кого се слага такава охрана, добави Безлов.

Според него от тази охрана държавата има полза, защото знае кой идва при Пеевски и то особено при проблема около всички обществени поръчки.

Подобно становище изразява и бившият служител на НСО полк. Николай Марков:

„Информацията за заплаха за живота на Делян Пеевски може да навлезе в публичното пространство само контролирано“ – каза Марков и допълва, че в случая НСО се използва за политически цели. Относно информацията за връзка между опита за покушение срещу Алексей Петров и опита за убийство на Делян Пеевски Марков смята, че е бил търсен повод да се сложи охрана на депутата от ДПС.

Любопитното е, че на 2 декември 2015 бившият член на ДПС и лидер на НПСД Касим Дал казва по bTV, че “ Делян Пеевски и Лютви Местан все още се възползват от охраната, назначена заради анонимката (за планирано убийство срещу Дилян Пеевски през май 2014 г.)

„Действията, които се правят, назначената охрана, НСС… трябва да видим колко струва това на българския данъкоплатец”, каза Касим Дал. Тогава никой от двамата не реагира е не обвини Касим Дал в лъжа, нямаше и реакция на НСО. Която по принцип наистина не обяснява защо и кога охранява. Но се оказва, че Пеевски отдавна е охраняван от НСО.

Нека си припомним и как завърши предишната шумно огласена информация за готвено покушение срещу Пеевски.

Тогава разкритията отново започват с „показания на анонимен свидетел 001, който разкрил пред полицията пъкления план. За целта убийците „в продължение на 2-3 месеца са проучвали навиците и обкръжението на депутата“ (точно както бе съобщено и сега). След това групата за мокри поръчки решила да ликвидира Пеевски с взрив, който да бъде поставен пред дома му, в автомобила или на друго място. Ако този план не сработи, вторият вариант не изключвал убийство с огнестрелно оръжие – но това бил само резервен вариант.

Малко преди да бъдат задържани, атентаторите се спрели на вариант да заложат бомбата срещу Пеевски в хотел „Берлин“ в полите на Витоша, който той често посещавал. Атентатът е трябвало да бъде извършен през май месец.

Но тогава планът бил разкрит от ОХРАНИТЕЛ на Пеевски. Двамата атентатори се свързали с него и му предложили 50 000 лв. за информация за режима на живот на бъдещата им мишена. На гарда било казано, че ще му дадат GPS, който да сложи в дрехите си докато охранява Делян Пеевски. Така атентаторите щели да имат пълна информация къде се движи депутатът по всяко време. Охранителят обаче информирал Пеевски за подготвяното покушение срещу него. Информацията била препратена в МВР, а със случая се заели Столичната следствена служба и новосформираният отдел „Престъпления с висока обществена опасност“ в Националната полиция.

Нали звучи правдоподобно. Точко какво и сега казва главният секретар на МВР Георги Костов „достоверно“. Да, ама не!

Тримата задържани на 14 юни 2014 г. обвиняеми Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев – са пуснати на свобода на 19 юни, делото е прекратено, а главният прокурор Сотир Цацаров нарича цялата делото за покушение „несъстоятелно“.

Цацаров обясни, че „няма никакви доказателства за обосновано предположение за опит за убийство…“Да се поддържа такава теза е да се поддържа позиция на процесуален инат, а процесуалният инат е показал, че винаги е вреден“, каза още Цацаров. „Може да се говори за предприети действия, които са свързани с евентуално опити за организация на нерегламентирано проследяване, на нерегламентирано установяване на местонахождението и движението на въпросното лице, но в никакъв случай не за действия, които са свързани с опит за убийство“, каза той.

Тогава той изрече знаменателните думи:

„Не е ли по-добре да си признаем грешката, отколкото всичко това да продължава“

Като че ли тази констатация е най-точния коментар и за вчерашните пи ар акции, които бяха разиграни пред нещастния и недоумяващ какво точно става в държавата български граждани.

Източник: http://temaonline.bg

Comments

comments