Опасни свлачища се активизираха в община Сатовча, има застрашени семейства

Топенето на снеговете и валежите в последните дни активизираха свлачища на няколко места в страната. Има застрашени къщи в две села, а движението по някои пътища е затруднено.

Две опасни свлачища са се активизирали след проливните дъждове и снеготопене в община Сатовча. Кметът Арбен Мименов е издал заповед за евакуация на три семейства в село Осина, чиито къщи са с големи пукнатини. Свлачището в селото е с площ от 30 дка и от 2013 г. е в списъка на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но досега не са осигурени средства за укрепването му. Единствения път за селото бе нарушен на три места в началото на февруари и е пред прекъсване. От сутринта действа спешна комисия с представители от „Геозащита“ и служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Две къщи са застрашени от разрушаване след активирало се свлачище в село Долен, тъй като между тях има около 1 метър пропадане на земните пластове. Кметът Арбен Мименов каза пред БНР, че проблемът там е от няколко години и е изключително тежък. Очаква се „Геозащита“ да даде предписания какво да се прави.

До понеделник се очаква да е готов проектът за спешни аварийно-спасителни дейности и на голямото свлачище в село Плетена, което се активизира в началото на февруари. Община Сатовча е получила разрешение дейностите по укрепването да се извършат чрез пряко възлагане, а не с обществена поръчка.

Заради дъждовете и топенето на снега в последните дни, днес по някои пътища се активизираха свлачища, предаде „Дневник“. Земна маса се свлече на пътя Пещера – Враня. Движението там се извършва само в едната лента. Поради опасност от свличане на скална маса по пътя Суходол – Мало Бучино – Перник АПИ призовава шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Comments

comments