ООН: Бокова остава кандидат за генерален секретар

Ирина Бокова остава българският кандидат за генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство тя да бъде заменена от европейския комисар Кристалина Георгиева. Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември. Според него възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

„Хората искат да знаят България един или двама кандидати ще има. Оказа се, че кандидатът е един, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата“, коментира Ван Бохемен, цитиран от Нова тв. По думите му нито един от членовете на Съвета за сигурност няма против това.

Новозеландският дипломат поясни, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в надпреварата. След юридическа консултация става ясно, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае.

Ирина Бокова обяви намерението си да продължи да бъде сред кандидатите за генерален секретар на ООН и да участва в борбата. В профила си в Twitter тя благодари на всички хора, които я подкрепят и заяви, че е решена да продължи участието си в състезанието.

Припомняме, че на 28 септември правителството издигна кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Comments

comments