Омбудсманът поиска компенсации за битовите потребители на газ, ток и парно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Стефан Янев с настояване за мерки, с които да се гарантира непрекъснат достъп до природен газ, електрическа и топлинна енергия на гражданите, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„От самото начало на настоящия есенно-зимен сезон битовите клиенти на природен газ, електрическа и топлинна енергия понасят много трудно скока на енергийните цени в България, повлияни от общия пазар на Европейския съюз“, се посочва в писмото на омбудсмана. Като „основателни тревоги“ Ковачева е визирала прогнозите за ново, шоково поскъпване на цените на електрическата и топлинната енергия за бита от 1 януари 2022 г.

Омбудсманът вече е изпратила препоръка до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която настоява да бъде разработен механизъм за временно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ заради екстремно високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 г., се посочва в съобщението.

Диана Ковачева е подчертала опитът на други страни, в които са предприети мерки за намаляване на ДДС за енергията, определянето на таван на енергийните цени за зимните месеци, неначисляването на лихви за забавени плащания през зимата и непрекъсване на снабдяването с енергия при забавени плащания до края на отоплителния сезон.

Тя е изпратила искане и до трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про с настояване да бъде възстановен действащият по време на извънредното положение 20-дневен срок за заплащане на задълженията към електроснабдителните дружества, включително да не се пристъпва към изключване на електрозахранването при неплащане на задължения, с разсрочване на последните.

Освен това доц. Ковачева е поискала от всички топлофикации в страната да не начисляват лихви за забава на плащанията на месечните сметки, а от газоснабдителните предприятия – да не прекъсват услугата при неплащане и също да удължат срока за заплащане на месечните доставки и да предвидят възможност за разсрочване на задълженията, посочват от пресцентъра на институцията.

 

 

 

 

 

Източник:БТА

Comments

comments