Омбудсманът: Колекторските фирми нямат право да „идват на гости“

Сигнал в МВР е подал омбудсманът Константин Пенчев заради тормоз от страна на колекторски фирми – тези, които събират дългове от нередовни платци.

Всеки месец получавам поне по 15 жалби по въпроса, макар хората да знаят, че аз нямам правомощия по въпроса. Писал съм до куп вътрешни министри, заяви Пенчев. Омбудсманът обясни и защо сезира МВР – той представи сигнал за компания, че представител на колекторска фирма ще дойде в дома на длъжник – официално писмо от фирма. Тези фирми нямат никакво право по закон да ходят по къщите на хората, а описът, направен от такава фирма, няма правна стойност, заяви омбудсманът. Но хората не знаят какъв е законът и съответно позволяват, добави той пред Нова телевизия.

Ако аз например ви дам 1000 лева заем и утре кажа, че ще дойда да ви опиша телевизора и колко струва, вие ще ми се присмеете. Е, положението е същото и при колекторските фирми, категоричен беше Пенчев. Законният ред е да се пращат уведомления към длъжника да плати, да го предупредят, че ще го съдят, но не могат да отиват по домовете на хората и да им описват имущество, каза той. Най-лошото е, че фирмата си мисли и действа все едно законът ѝ позволява, възмути се омбудсманът.

Писал съм предложение дейността на колекторските фирми да подлежи на лиценз според закона. А представител на колекторска фирма вече ни уведоми, че щял да ни съди, защото уточняваме какъв е законът, заяви Пенчев.

Дума да не говорим – така омбудсманът коментира информацията, че се готви план да се предлагат облигации вместо пари на вложителите с гарантирани депозити в КТБ. Никой не може да налага на хората да вземат книжа, а не пари, категоричен беше той.

Comments

comments