Олимпийският огън днес ще бъде предаден на Бразилия

Олимпийският огън днес ще бъде предаден на Бразилия – първата южноамериканска страна, която ще посрещне голямото спортно събитие. Тържествената церемония ще започне в столицата Бразилия в 16:00 часа българско време. Факелът ще бъде доставен от Женева в двореца Паласио до Планалто, който ще стане и отправна точка на щафетата.
Двукратната олимпийска шампионка по волейбол Фабиана Клаудино ще има честта първа да тръгне с огъня. „За мен е огромна чест да открия олимпийската щафета в родината си, да участвам в това исторически събитие е много вълнуващо и огромен повод за гордост“, заяви Фабиана.
Победителката във волейболните турнири на Игрите в Пекин (2008) и Лондон (2012) ще предаде факела на бразилския математик Артур Авила Кордейро де Мело, който е роден в Рио де Жанейро. Според организаторите това трябва да подчертае значението на образованието и науката за развитието на страната и успехите на нейните граждани. Третият участник в щафетата ще бъде 16-годишният Габриел Харди, победител в няколко съревнования по карате. Сред първите десетима факлоносци ще има и 12-годишно дете, бежанец от Сирия.
Общо 12 000 човека ще имат честта да носят огъня до крайната му точка – стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро на 5 август. Сред тях има титулувани спортисти, представители на шоубизнеса, студенти и др.
За президента на Бразилия Дилма Русеф днешното участие в предаването на огъня може да бъде една от последните официални публични изяви – след три дни Специалната комисия на Федералния сенат (горната камара на парламента на Бразилия) ще разгледа инициативата за импийчмънт на държавния глава.
Организаторите на Игрите в Рио са уверени, че само днешното събитие в Бразилия ще бъде посетено от 400 000 туристи
За 95 дни щафетата ще преодолее разстояние от 20 000 км. по земя и още 10 000 по въздуха, преминавайки през 329 населени места. На знаменития стадион „Маракана“ огънят ще бъде запален по време на церемонията по откриването на Игрите. XXXI-ата Олимпиада ще се проведе от 5 до 21 август. Това ще бъдат първите Игри в Южна Америка. /БГНЕС/

Comments

comments