Около 800 мигранти са тръгнали пеша от Истанбул към Гърция и България

Около 800 мигранти (основно сирийци) са тръгнали пеша от Истанбул към Одрин, предава кореспондентката на БНР в Истанбул.
Те искали да стигнат до границите с България и Гърция и да се прехвърлят богатите държави в Европа, но турските сили по сигурността не им разрешили да отпътуват с автобуси от автогарата. Мигрантите в крайна сметка решили да тръгнат пеша.
Международната пътническа автогара Есенлер в Истанбул се задръстила от стотиците мигранти – мъже, жени и деца. Автобусите се препълнили и фирмите престанали да издават билети.
Значителна част от тях били без паспорти и затова някои фирми отказват да ги превозват, обяснява помощник-ръководителят на автогарата Мустафа Текели.
Мигрантите се разбунтували, че не ги качват на автобусите. Някои от тях викали: „Нищо не искаме от вас, само да ни разрешите да отпътуваме за България или Гърция“. Други скандирали „Тайип Ердоган баба, не ни мъчи, отвори границата да минем“.
За да бъдат усмирени мигрантите, се наложила намесата на полицията. Подстъпите към автогарата са оградени с бариери. Мигрантите се допускат само през един коридор.
Появили се твърдения, че над 500 души са се струпали на истанбулската автогара, надявайки се, че ще намерят превоз.
Автогарата в Одрин също била задръстена от други 250 души. Там властите не ги пускат да продължат към границата.

Comments

comments