Огромна лавина падна в Пирин! Има пострадали

Огромна лавина падна в местността „Палашица” в Пирин планина. Снежните маси са се свлекли около 14.10 часа, съобщиха от отряда на „Планинската спасителна служба“ (ПСС) в Банско, предаде „Новини.бг“.

„Палашица” е силно лавиноопасна зона, през която не рядко се предприемат зимни изкачвания на върховете Вихрен, Кутело и др. както и траверси през скалния ръб „Кончето”. В района на „Палашица” са бедствали много алпинисти. През 2010 година под изсипали се снежни маси бяха попаднали девет души, тръгнали да изкачват зимно Вихрен.

Инцидентът се размина без загинали, но няколко човека пострадаха много сериозно. Тогава концесионерът на ски-зоната „Юлен“ обяви, че ще прави проект за обезопасяването на лавинната местност на стойност 200-300 хиляди евро. Пет години по-рано на същото място падна една от най-големите регистрирани лавини в България.

Синоптичните прогнози сочат, че в момента лавината опасност в планините е силно повишена. От ПСС и от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) предупреждават любителите на зимните спортове в следващите дни да бъдат особено внимателни при предприемането на извън пистово каране.

Comments

comments