Огромен спор – 200 лева глоба за определено паркиране, а няма паркинги

Глоба от 200 лева за паркиране на зелена площ – това е вписано в промените в Закона за движение по пътищата, които минаха на първо четене вчера, 8 април.
От Варна мненията по повод глобата бяха разнопосочни – от „как може 200 лева, това е много за нормално работещ човек”, та до „аз как мога с детската количка да мина по тротоара”.
Освен върху зелени площи, става въпрос и за детски площадки, и за тротоари – тогава се налага глоба от 200 лева. Във всички други случаи на неправилно паркиране остава старата глоба – при знак за забранено паркиране санкцията е 50 лева, уточни депутатът от „Патриотичния фронт” Димитър Байрактаров пред Нова телевизия.
При междублоковите пространства понякога има места за паркиране, което не е оградено и изградено. Хората не са в нарушение, ако паркират там, посочи депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. В общината може да провери всеки къде може да се спре в междублоково пространство, добави народният представител.
На аргумента къде да спра, ако съм в непознат район, Байрактаров отговори, че „във всички нормални европейски държави се стимулирало използването на градския транспорт”. А Иванов каза буквално: „Може би около 30 хил. фиша за неправилно паркиране са събрани”. Байрактаров добави, че „над 60% от наложените глоби са събрани”. Никой от депутатите обаче не можа да даде гаранция, че събираемостта на глобите сега ще е по-висока. Не може да се вкарва логиката, че понеже някой днес е гладен и убие друг, за да го ограби да се нахрани, това е правилно, каза още Байрактаров.
Същевременно депутатът от БСП Георги Свиленски посочи, че глобите с общински наредби и сега стигат и до 500 лева. В Закона за движение по пътищата обаче има долна граница от 20 лева и при обжалване съдът сваля санкцията дотам. Затова сега се правят промени, заяви Свиленски. Той посочи, че действително има огромен проблем с местата за паркиране, особено при строежите на блокове – например два блока заявяват един паркинг като място да се спират автомобили. Ако няма контрол, колкото и да е глобата, няма да има събираемост, добави Свиленски.
Кажете кога ще се откажете от гарантираните си места в синя зона до парламента, нападна Виктор Николаев. Този паркинг е платен от Народното събрание на общината, отвърнаха вкупом депутатите.

Comments

comments