Огромен брой мъртви делфини изплуваха край Бургас, показва проверка на РИОСВ

Това показва проверка на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в черноморския град. Телата на морските бозайници са били открити по пясъчните ивици на Поморие, Ахелой, Созопол, Резово и Бургас, пише информационният сайт „Кмета БГ“. Единадесет от тях са били изхвърлени от морето в района на Солниците в Бургас, седем са открити в Ахелой и Поморие, по един на плаж „Силистар“ в Резово и на „Алепу“ в Созопол. За всички са подадени сигнали на “зеления” телефон на инспекцията.
От екоинспекцията уточняват, че за нито един от случаите няма съмнения за умишлено посегателство над делфините. На електронната поща на РИОСВ-Бургас и на дежурния телефон в община Поморие в неделя е постъпил сигнал за делфин с изрязана гръбна част. При проверка на общински екип обаче информацията не е била потвърдена. Вчера е имало сигнали и за два мъртви делфина – на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас.
От началото на годината в РИОСВ – Бургас са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини от общини и граждани, по които са извършени проверки от инспекцията. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители.
Информацията за всеки случай на намерен труп се отразява в база данни, която се явява своеобразен мониторинг за случаите на изхвърлени трупове на китоподобни по Южното Черноморие.
Статистиката сочи, че по Южното Черноморие, което е в обхвата на РИОСВ-Бургас, броят на намерените мъртви делфини през годините е променлив. През 2015 г. те са били 56, през 2014 г.- 21, 2013 г. – 47, 2012г. – 74 а, за 2011 г. – 20.

Comments

comments