Общински куклен театър – Благоевград с почетна награда „Любимец 13”

При изключителен интерес премина първото издание на Международния фестивал на Общинските театри „Тананик”, който бе организиран от Община Благоевград и Общински куклен театър. В рамките на четири дни жителите и гостите на града имаха възможност да станат част от магията на театъра чрез постановки, представени от театрални трупи от цялата страна.
Първият Международния фестивал на Общинските куклени театри „Тананик” беше тържествено закрит от директора на Общински куклен театър Мария Райнова. Културната институция получи и почетна награда „Любимец 13“ от Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград, която се връчва за изключителен творчески принос към актьорското майсторство. По повод закриване на фестивала, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов изпрати поздравителен адрес до директора на културната институция и актьорите. „Като кмет на Благоевград – град съхранил се и развиващ се успешно като културен център, искам да Ви благодаря, че продължавате да пазите и вдъхвате живот на магията, наречена театър. Кукленият театър е изкуство, което развива въображението на малки и големи зрители. То дава възможност публиката да отключи всичките си сетива, а зад всичко това стоите вие!“, пише в част от поздравителния адрес кметът на Благоевград д-р Камбитов. След финала на първия международен фестивал на Общинските театри, през м. май в Благоевград предстои откриване на поредното издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“.
„Тара-ра-бумбия“ е фестивална платформа за млад театър, организирана от Община Благоевград. Тази година в града от 11 до 21 май в залите на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще се проведе неговото четвърто издание От 2013 г. насам, в рамките на събитието през май, в града гостуват едни от най-интересните заглавия от театралната сцена в България.
Тази година програмата на „Тара-ра-бумбия“ представя различни жанрови и тематични акценти. В селекцията на фестивала зрителите могат да гледат последното представление на Мариус Куркински, което направи своята премиера в края на март, „Синята птица“, както и „Слугините“ на Диана Добрева, и двете продукции на Народния театър. Едни от безспорните акценти в програмата са и пиесата „Пилето“ на Младежки театър „Николай Бинев“ на младия и изключително талантлив актьор Васил Дуев , пиесата „Лив Щайн” на Крис Шарков на Малък градски театър, „Театър, любов моя!” по Валери Петров на театър 199 с режисьор Касиел Ноа Ашер и др.

Comments

comments