Общини отказват участие във ВиК-асоциация

Учредиха Асоциация по ВиК в Благоевградска област.

Водната асоциация е с бюджет 55 000 лева, информира областният управител Бисер Михайлов.

Ще бъдат назначени на щат трима служители – юрист, счетоводител и специалист инженер.

„Първоначално определеният бюджет бе 28 571 лева, но по предложение на благоевградския кмет Атанас Камбитов е решено общините да участват с дарение за дофинансиране“, обясни губернаторът Михайлов.

Държавата ще подпомогне Асоциацията с 10 000 лева, ще се подсигурят компютри със софтуер и хардуер и обзавеждане, безплатно за 5 години. Офисът на ВиК-асоциацията е в сградата на Областната администрация в Благоевград.

Областният управител съобщи, че четирима общински кметове не са получили правомощия от страна на местните съветници да участват в Асоциацията. Те са лишени от възможността да получават финансови средства по европейските програми във водния сектор. Това са общините Сатовча, Якоруда, Струмяни и Симитли.

Община Гърмен също влиза в Асоциацията въпреки нежеланието на три села от общината да участват. „Има известно напрежение и негодувание в някои населени места от участието им във ВиК-асоциацията“, коментира Бисер Михайлов.

Петрич. Сандански, Струмяни и Кресна не участват в Асоциацията, тъй като ВиК – дружествата им са общинска, а не държавна собственост.

Comments

comments