Община Симитли с богата празнична програма за Великденските празници

С Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград стартират Великденските празници в община Симитли. На 19 април от 19:00 часа актьорите ще представят „Последният страстен любовник”. Представлението не се препоръчва за лица под 16 години.

Денят на Земята – 22 април ще бъде отбелязан в училището в Симитли с детски рисунки на асфалт, игри, викторини, състезания, много музика и забавление. Празникът ще бъде почетен и във всички детски заведения и училищата в Крупник и Долно Осеново.

Голям благотворителен празник в Крупник ще се проведе на Лазаровден, 23 април. От 19:00 часа в Читалище „Владимир Маяковски” в селото ще се състои благотворителен спектакъл „Пролетна магия”, събраните средства от него ще бъдат дарени на 6 талантливи деца от балет „Дъга”, които станаха победители в националния конкурс „Път към славата- 2016” и са поканени да участват в IX Международен фестивал „Орфей” в Италия. Тъй като децата имат голямото желание, а средствата за тяхното заминаване не стигат, всички самодейни състави от Крупник, децата от ОДЗ „Детско царство” и учениците от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Крупник се обединяват за каузата и ще сътворят невероятен спектакъл.

Гост изпълнител на благотворителния спектакъл ще бъде народният изпълнител Карамфил Божиков.

На Цветница, 24 април ще бъде отслужена Света литургия в църквите в цялата община.

На 26 април (вторник) от 17:00 в изложбената зала на Читалище „Св. Климент Охридски” ще бъде открита изложба на великденски козунаци, яйца и предмети, изработени от сръчните ръце на децата от детските заведения в общината и училището в Симитли. Всички традиционни великденски хлябове, които ще бъдат дарени от фирмите за изработка на хляб в община Симитли, ще бъдат предоставени на заведенията, предоставящи социални услуги в Симитли по случай Великден. Изложбата ще бъде свободна за всички посетители в периода 26-28 април.

Традиционният концерт на детските градини от община Симитли, наречен „Детски усмивки”, ще бъде на 28 април от 10:00 часа на площад „Септември” в центъра на Симитли. 300 малчугани ще вземат участие в едно от най- очакваните събития за малки и големи в общината. Отново на 28-ми от 14:00 часа в село Крупник ще се проведе великденска работилница с конкурсен характер, където децата от селото ще украсяват великденски яйца. Хлапетата ще подарят изработените от тях яйчица на нуждаещи се от селото.

Отбелязването на Великденските празници е съпътствано и със служби в църквите на територията на община Симитли. По време на Страстната седмица те са неразделна част от тайнството на християнството. Света литургия ще има и на 27 април сутринта, а в 19:00 часа същият ден – четене на „12-те Евангелия”. На 28 април, когато е Разпети петък, ще се направи изнасяне на Плащеницата, а вечерта – Опело Христово. В съботния ден, на 29 април, след сутрешната служба, църковната традиция ще продължи късно вечерта от 23:00 до 24:00ч., когато е Тържествената служба „Възкресение Христово”, съчетана с Тържествена лития – обикаляне на града от свещеници и миряни със запалени свещи за празника. На 30 април християнският свят отбелязва Великден. На 30 април от 18:00 часа стартира Великденски концерт на фондация “Мисия без граници“. Концертът ще се проведе в залата на читалището в Симитли.

На втория ден от Великден, 1-ви май в АРТ къщата на Николай Кашев в село Черниче ще се проведе изложба на великденски яйца и икони.

На 2-ри май сдружение „Хора и традиции“ ще промотира първото издание на Кулинарен календар от Брежани и Симитли, Република България и Делчево, Република Македония. Авторите на книгата са Румяна Панова и Снежана Стоименова, дизайнът е дело на Венцислав Стоянов, част от снимките са предоставени от Арт идея и Ваня Грънчарова.

Comments

comments