Обществено обсъждане за поемане на дълг от община Благоевград: Между политическото говорене и липсата на градивен диалог

Обществено обсъждане за поемане на общински дълг от Община Благоевград, финансиран от „Фонд ФЛАГ“ ЕАД чрез „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“ се проведе вчера в зала „22-ри септември“.

Кметът инж. Румен Томов покани местната общност, всички обществени организации и юридически лица на територията на Община Благоевград да участват в публичното обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен общински дълг.

След като всички се запознаха с целите на проекта и основните дейности, общественото обсъждане продължи час и половина.

Градоначалникът обясни, че предназначението на дълга е за осигуряване на финансови средства за проект „Реконструкция на 11 улици в ЦГЧ Благоевград /подмяна на водопровод и канализация и рехабилитация на уличната настилка/ на:
ул. „Борис Сарафов“, ул. „Неофит Рилски“, ул. „Васил Априлов“ /о.т. 200 – о.т.183/, ул. „Сергей Румянцев“, ул. „Петър Стоянов“, ул. „Сава Михайлов“, ул. „Алеко Константинов“, ул.“Патриарх Евтимий“, ул. „Васил Априлов /о.т.107 – о.т.125/, ул. „Джеймс Баучер“, ул. „Крали Марко“.
В проекта е включено финансиране и за изместване на захранващ водопровод във връзка с реализацията на проект „Изграждане на благоустрояване на ул. „Листопад“. Стойността на кредита е 4 994 000,00 лв., срокът на погасяване е до 240 месеца от датата на подписване на договора.

По време на публичното обсъждане Томов посочи, че водопроводите на тези 11 улици са в изключително лошо състояние. Канализационната инфраструктура е също амортизирана, мръсна вода влиза в помещенията на жилищните сгради. Това е проект, който е заложен от Община Благоевград в годините назад, но до момента не е реализиран.

„Реализираме този проект сега, защото сме длъжни да създадем нормални условия за живот за жителите на Благоевград. Има много сигнали от граждани за проблем с канализацията на ул. „Сергей Румянцев“, ул. „Крали Марко“, ул. „Джеймс Баучер“. Не трябва да се неглижират проблемите на хората. Написали сме писма до всички институции в Република България, но няма получен отговор. Нашият управленски екип предлага един вариант, който е договорен при определени добри условия.“, каза инж. Румен Томов.

По време на дискусията гражданка, която живее на ул. „Борис Сарафов“ поясни, че улицата няма канализация и приземните етажи на жилищните сгради от дълги години се пълнят с мръсна вода. Притеснява се, че къщата й всеки момент ще падне, а данъкът сгради е висок. Тя е възмутена и пита, защо дружеството „ВиК“ досега не е предприело действия по проблема, след като е крайно належащо да се започнат ремонтни дейности, които чакат от години.

Заместник-кметът по строителство инж. Евгени Терзиев обяви, че в инвестиционната програма на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Благоевград за 2020 г. е включена само една улица за реконструкция, това е ул. „Мелник“.

Друг гражданин, който живее на ул. “Сергей Румянцев“, обяви, че канализацията и на тяхната улица също е много стара, къщата им се пълни с вода, миризмата е нетърпима и съседите им от първия етаж се наложило да се изнесат на друго място. Многократно са подавани сигнали за отводняване на жилищната сграда, която вече е наклонена.
Кметът инж. Румен Томов по време на публично обсъждане заяви, че Община Благоевград никога не отказва диалог с „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Благоевград.

Първата по-остра реакция дойде от общинската съветничка Мария Гошева, която призова, да се търсят други варианти за финансиране на проекта, за да не се натоварват жителите на общината с 20-г. заем. Градоначалникът отговори, че са изпратени 3 писма до МРРБ, едно до Министерството на финансите и друго до премиера Борисов с искане за финансиране, но всички са без отговор.

Съветникът Кр. Роячки заяви, че трябва да се виси пред вратите, а не да се чакат отговори по пощата, и упрекна управленския екип, че бързо е решил да се ориентира към варианта за заем.
Съвет, който звучи несериозно на фона на това, че община Благоевград няма да получи и лев от отпуснатите с правителствено постановление 13.8 млн. лв. за инфраструктурни обекти в областта и страната, което стана ясно в началото на декември. Подобна съдба имат още няколко общини в страната, а причината за подобно решение би трябвало да се търси от управляващата партия, което за Роячки би било доста по-лесно, като се има предвид, че той е част от нея. А дали това финансиране, което община Благоевград не получи, щеше да отмени нуждата от такъв дълг обаче, не се повдигна като въпрос от съветника от ГЕРБ.

„Презентацията предлага да се вземе кредит за 11 улици, но за повечето от цитираните или е допусната грешка, или умишлено се заблуждава обществеността. Първите 9 улици в списъка имат разрешение за строеж от 28 януари 2019 г. Другите две улици със същото разрешение отпреди 2 г. са „Мелник“ и „Стара планина“. Втората дори вече е изпълнена и разплатена, а първата трябваше да се изпълни по инвестиционната програма на ВиК за 2020 г., имаме избран изпълнител, но от Общинска администрация по неизвестни причини бавят документите и това е причината тя още да не е реализирана. Улица „Дж. Баучер“ няма нужда от ремонт, с изключение на един малък участък. Този проект е изготвен от ВиК и даден на предишното градско ръководство и вместо да се иска теглене на заем, тези улици можеше да се включат в инвестиционната програма на оператора. Хубаво беше, преди да се търси заем, да се обсъдят тези неща на работна среща. Подавам ръка, преосмислете го, можем да помогнем“, включи се инж. Росица Димитрова, управител на ВиК-Благоевград.

„Колко са вложените средства от водния оператор през 2020 г. в реконструкции на ВиК мрежата в града и с темповете, с които го правите, колко години ще са нужни, за да изпълните улиците от въпросния списък?”, попита зам. кметът по строителството инж. Е. Терзиев и допълни: „Три години”.

„А защо досега това не е направено? И защо не чух как ще осигурите средствата?“, намеси се и Я. Попвасилев.

„От ВиК дружеството сме изпратили писмо с инвестиционната ни програма за 2021 г., но още нямаме отговор от общината“, отхвърли нападките инж. Димитрова, а кметът инж. Томов я атакува: „До 30 октомври трябваше да отстраните всички недобре направени ремонти, но не сте направили още нищо. Лунен пейзаж е в района на бившето сиропиталище и печатницата.

В крайна сметка дали община Благоевград ще изтегли искания от кметския екип 5 млн. лв. кредит за срок от 20 г. ще решат общинските съветници.

Дебатът по темата заприлича повече на политическо говорене, отколкото на конструктивен диалог, който да реши проблемите на благоевградчани. Основният проблем обаче бе, че липсваше достатъчно присъствие на граждани, които да могат да пресекат това говорене и да потърсят сметка на всички участници, които са на позиции, решаващи съдбата на града.

Comments

comments