ОбС реши: Община Благоевград ще настанява бежанци в социални жилища

Общинският съвет (ОбС) в Благоевград прие предложение на кмета на общината Илко Стоянов за настаняване на бежанци от военните действия в Украйна в изградените социални жилища в IV микрорайон в града.

На извънредна сесия днес общинските съветници гласуваха предложение да бъдат предоставени изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“ социални жилища. Предложението е с оглед обстановката в Украйна и нарастващия брой украински граждани, които бягат от родината си и търсят подкрепа в България, каза преди гласуването Илко Стоянов.

Част от изградените по проект социални жилища все още са свободни и за тях в момента няма желаещи за настаняване граждани, които отговарят на условията и попадат в целевите групи, посочи Илко Стоянов. Настаняването в социалните жилища на бежанци няма да ограничи възможността за настаняване на целевите групи по проекта, а попадащите в тях лица ще продължават да получават услуги при условие, че отговарят на изискванията, допълни кметът на Благоевград. Лица от целевите групи ще бъдат настанявани с приоритет и няма да се допусне да бъдат лишени от това, при заявено желание и изпълнени критерии, каза още Стоянов.

От община Благоевград съобщиха, че към момента разполага с 141 свободни социални жилища. От тях 129 са едностайни, 10 са двустайни, а 2 са тристайни Част от тях са пригоден и за хора в неравностойно положение.

Comments

comments