Обс-Благоевград прие промяна на сумата на прогнозните приходи от концесионните договори, по предложение на общинска администрация съвпадащо с даденото от Владимир Елезов

Сумата на прогнозните приходи от концесионни договори беше променена от 350 000 на 550 000 лева на днешната редовна сесия на Обс-Благоевград.
Именно приемането на бюджетната прогноза за местни дейности в периода 2016-2018 година предизвика най-сериозните и разгорещени дебати на днес. Заложените приходи от концесионните договори бяха коментирани бурно от местните парламентаристи.
Милан Богдански повдигна въпроса, защо изобщо са 350 хил.лв. при положение, че вече са заложени 550 хил.лв. Недоумение защо след като в договора са 550 хил.лв, а предложението на администрацията е по-ниско, възмути и адв.Илко Стоянов, който допълни,че по този начин се залага неизпълнение на договора. Той зададе и въпроса към финансовият директор в община Благоевград- Румяна Зъкова, дали има нещо скрито зад тази промяна. Зъкова се защити с тезата,че може да се заложат по-малко, пък ако дойдат повече не е проблем, което веднага бе репликирано от Албина Анева с логичният въпрос – не заблуждават ли така Министерство на финансите.
Предложението да се промени сумата на 550 хил.лв. дойде от Владимир Елезов, чийто доводи са , че трябва сумата да се вдигне в бюджетната прогноза на 550 000 лв, колкото са по договор концесиите, тъй като се дава много грешен сигнал към инвеститорите .“ Не е честно спрямо останалите кандидати за вече сключените концесии, които са предлагали различни наемни суми. Подсказваме им да играят на търговете със завишени цени, които след това няма да им ги изискваме или направо ще им ги намалим.“, споделя още Елезов.Част от неговото предложение е още, ако концесионерите забавят плащане и такова липсва, общината да си търси правата по договор.
Малко по-оптимистично настроена беше Йорданка Стойчева, която изрази надежда концесиите да бъдат платени, но тогава ще се получи излишък.Дори председателят на Обс Радослав Тасков, призна че така направеното от администрацията предложение не е логично, което от своя страна е показателно, тъй като той рядко изразява съпротива на предложения направени от администрацията.
Беше поискана и почивка преди да продължат споровете по темата, по време на която дебатите се пренесоха в кулоарите. След нея се наложи местните парламентаристи да изчакат Румяна Зъкова и Илко Стоянов, които продължаваха да дискутират разгорещено и извън залата.Веднага след като всички се върнаха, администрацията промени своето предложение.
Така, „За“ гласуваха 29 съветници, един беше „Против“, нямаше „Въздържали се“.
С пълно мнозинство съветниците упълномощиха кмета д-р Атанас Камбитов да издаде заповед за авансово плащане в размер на 126 477 лева по проект „Инвестиции в бъдещето на община Благоевград“.
Другата тема , която предизвика полемики бе това дали наистина има постъпили заявления от двама концесионери за намаляване на концесиите.Председателя на председател на КОМИСИЯ ПО СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН И СЛЕДКОНЦЕСИОНЕН КОНТРОЛ Албина Анева, призна че има такова заявление внесено във връзка с концесията на ГУМ и каза ,че е изпратено за становище до общинска администрация.Зъкова отрече да е виждала подобно заявление, което заплете казуса още повече, след като Анева заяви ,че е внесено преди три месеца. Ние пък писахме , че такова заявление има още през месец март в публикацията : http://blagoevgrad-news.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-3-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%89/, но тогава адв. Анева отрече.
Каква е истината и кога ще се разплете казуса за тази концесия към момента още не е ясно

Comments

comments