Обсъдиха предизвикателствата пред развитието и разпространението на българския език на форум в ЮЗУ „Неофит Рилски”

Национален форум на тема „Предизвикателствата пред развитието и разпространението на българския език, литература и култура“ се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Участие във форума взеха експерти от различни образователни институции.
Приветствия към Филологическия факултет за организирането на националния форум и към гостите отправиха зам.-ректорите на ЮЗУ „Неофит Рилски” проф.д-р Антони Стоилов и доц. д-р Георги Апостолов.
„През последните месеци изключително много се говори за ролята на университетите, като според нас именно тук в университетите е едно от местата, където наред с образованието и науката, се формира националният дух, съхраняват се националните ценности и по този начин се създава силна нация и държава“, каза зам.-ректорът доц. Георги Апостолов.
Модератор на срещата бе деканът на Филологическия факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. д-р Магдалена Панайотова. Тя определи темата на дискусията като изключително важна. Според нея в обществото все по-малко се говори за това колко е важно доброто писмено владеене на родния език.
„Трябва да мотивираме нашите възпитаници, че има смисъл да пишат правилно на български и да владеят нормите на българския език. Ако не познаваме родния език, ако не познаваме правилата на този език, то ние няма да познаваме и чуждия език. Ние сме университет на три граници, където въпросът за националността и доброто владеене на българския език е от изключителна национална важност”, каза проф. д-р Панайотова.
Форумът протече в рамките на три секции: „ Български език, литература, култура – предизвикателствата днес”, „Българският език в дигиталната епоха: „Написаното остава. Пиши правилно!” и „Българският език в мултикултурна среда – политики, парадигми, методики”. На срещата бяха засегнати теми като: специфични особености на българския разговорен синтаксис, българският език в исторически граници – разпространение през вековете и обучение в настоящето, предизвикателствата пред съвременното обучение по български език, съвременните лексикални и лексикографски ресурси за български език, българският език в епохата на езиковите технологии.
В конференцията взеха участие преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски”, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, „Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Университета по библиотекознание и информационни технологии, представители на Института за български език при БАН, председателят на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. д-р Боян Кулов, лектори от Лондон, Дъблин, Пекин и Сегед.
Форумът бе организиран в чест на 40- годишнината на Югозападния университет „Неофит Рилски” и 25-годишнината на Филологическия факултет, съвместно с дирекция „Азбуки“, Института за български език на БАН и Асоциацията на българските училища в чужбина.

DSCN7893

DSCN7901

Comments

comments