Област Благоевград е шампион по европомощи за безработица

Най-много българи, работили в чужбина, вземат обезщетения за безработица у нас в област Благоевград, показват данни на министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов в отговор на депутатски въпрос.

От общо 13910 такива безработни повече от една трета са в Благоевград или това са 4258 човека по данни към 20 април тази година, пише Pariteni.bg. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда в Благоевград е десет пъти по-голям от тези във Варна и Бургас например, които са съответно 402-ма и 440 човека.

Следващите градове, в които има доста регистрирани безработни, завърнали се от чужбина, са Пазарджик – 1191 човека и Търговище – 769 души. За сравнение например в София само 225 човека получават обезщетения за безработица, след като са работили зад граница.

Само от началото на тази година до 19 април на борсата са регистрирани 3882-ма безработни, като 923-ма са в Благоевград, а 326 са в Пазарджик, показва справката на социалното министерство.

От данни на НОИ прави впечатление, че в миналата година Благоевград и Търговище са изплатени доста обезщетения по европейски регламенти, повече от тези в двумилионна София например.

Comments

comments